Klikkesedj!

ötnyolcas

2013.05.20. 21:15

eu2.jpg

A Való Világ egyik szériájában azt a feladatot kapták a játékosok, hogy egy fogyasztható és könnyen előadható dalt találjanak ki, L.L. Junior vezényletével. A végeredményt tekintve kalapot emelhetünk a komponista előtt, viszont Anikó, Béci, Szandika és Jerzy kvartettje igényel még némi trenírozást.

A klikkesedés egyébként már gyerekkorunktól kezdve velünk van. Az óvodában a játékokkal kezdjük, gyakran tudat alatt választunk magunknak játszótársat. Aztán ez tudatossá válik, ebből lesz a csoporttársak szelekciója. Először csak az azonos neműek között kell megvívni a pozícióért, később már a másik nem képviselői is reflektorfénybe kerülnek.

 Az általános iskolától kezdve még tovább burjánzik a klikkesedés. Először csak a tolltartó és az iskolatáska típusa, árcímkéje, később a telefon, netán az autó márkája szabja meg a határvonalakat a különböző csoportok között. Ezek között csak nagyon nehézkes az átjárás, hiszen mindenki a saját csapatát védi. Kiesni viszont nagyon könnyű, így lesznek a kedvencekből utált személyek és viszont.

 Amikor a tőzsdei folyamatokról esik szó, hajlamosak vagyunk félretenni a józan paraszti eszünket. Pedig ez a legfontosabb dolog, ami a talpon maradáshoz szükséges. Nemcsak a részvényeknél, hanem más termékeknél is mindig vannak favoritok és utált termékek. Az emberi psziché és néha hazánk jellegzetessége is az, hogy a gyengeségre és a negatív érzelmekre sokkal nyitottabbak vagyunk. Nem szeretjük, ha valamelyik ismerősünknek sokkal jobban megy a szekere, ugyanígy tátott szájjal figyeljük, ahogy újabb és újabb csúcsdöntések születnek a tőzsdén. Ha viszont valamelyik cég vagy ország kerül slamasztikába, hajlamosak vagyunk azonnal a legrosszabbat elképzelni róla.

 Ezért van az, hogy egy-egy ország leminősítése vagy egy vállalat profitjának feleződése órákig képes címlapon maradni. Lassan fél éve tart a legutolsó emelkedési szezon a főbb részvénypiacokon, ezért sebtében megnéztem, hogy év eleje óta mely piacok klikkesedtek Európában.

 A grafikon olyan zsúfolt, mint egy hipermarket előtere, amikor ingyen csokit osztogatnak a vásárlóknak.  Most viszont van kb. fél percünk a grafikonon időzni: az élvonalban a német DAX-index jár, amely a napokban újabb és újabb történelmi csúcsot döntött. Európa éltanulójáról van szó, aki a szamárpadban ül, mégis viszi hátán az egész kontinensnyi osztályt.

Mögötte a törökök, akiket a bőrkabátok és az arany helyett az izmos gazdasági növekedésük és a felminősítéseik miatt szeretnek.

A dobogó harmadik fokán a britek állnak, pedig a Blöff óta tudjuk, hogy nem szabad bennük megbízni. 

 A Tour de France-ra jellemző tömörülés látható a középmezőnyben: a mediterrán klub tagjaihoz (Olaszország, Portugália, Spanyolország) csatlakozott a csigák és a borok hazája – ők úgy mozognak együtt, mint egy család egy Bringóhintón a Városligetben. Ide azért bekéredzkedett a magyar, az osztrák és a román piac is; érdemi különbség egyelőre nem látszik közöttük.

 Még nem heverte ki a tavaszi fáradságot a cseh, a lengyel és az orosz piac. Utóbbi esetében az olajár esése még magyarázatot adna a bizonyítványra, ám a cseh és a lengyel régiót továbbra sem szeretik a befektetők.

eu.jpg

Címkék: gazdaság eu európa hozam BUX DAX FTSE CAC40

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr995309002
süti beállítások módosítása