managing-waste.jpgCikksorozatunk következő részében az amerikai városi hulladékgazdálkodási piacra tekintek ki és ismertetem a nagyobb vállalatokat. Az Amerikai Éptőmérnökök Társasága évente összeállt egy riportot (Infrastructure Report Card-2017), melyben kitér a városi hulladékkezelésre is. Ez alapján egy amerikai állampolgár átlagosan 4,4 font (2 kg) szemetet termel napi szinten. Éves viszonylatban ez 258 millió tonnát jelent. Az ezt feldolgozó, elszállító vállalatoknak kicsit több, mint a fele van csak állami kézben.

A legnagyobb hulladékgazdálkodással foglalkozó nem állami vállalat a Waste Management Inc., mely a hulladék elszállítása, feldolgozása mellett az abból kinyerhető energiából elektromos áram generálásával is foglalkozik, ezt főként a szerves hulladékokból felszabaduló gázból álltja elő. Ilyen tevékenységi köre van még a Covanta Holdings-nak, aki szintén jelen van az energiapiacon is.

A második és harmadik legnagyobb cég, a Republic Services és a Waste Connection, 24 illetve 21 milliárd dolláros kapitalizációval rendelkeznek a piacvezető 39 milliárd dollárjához képest és ők hárman teszik ki a piac több, mint háromnegyedét.  Ezen vállalatok energia előállítással már nem foglalkoznak.

A vizsgált amerikai hulladékgazdálkodó cégek kapitalizációjának megoszlása3_1.png(Forrás: Equilor Alapkezelő Zrt., Bloomberg)

A sorból a Stericycle és a Clean Harbor lóg ki valamelyest. Az előbbi orvosi veszélyes hulladékok begyűjtésével, elszállításával és feldolgozásával foglalkozik. Az USA-n kívül jelen van többek között Kanadában, Chilében, Mexikóban és az Egyesült Királyságban is. Ezeknek a hulladékoknak a mennyisége bár nem ölt akkora volument, mint a többi, ám annál nagyobb körültekintést igényel a kezelésük, megsemmisítésük. Sokkal szigorúbb a szabályozói környezet a többi területhez képest.

Az utóbbi vállalat szintén foglalkozik veszélyes hulladékokkal, ám főként folyékony szennyeződések eltakarításával például egy-egy üzemi szivárgás bekövetkeztekor. A Safety-Kleen 2012-ben történt megvásárlásával pedig az használtolaj-feldolgozással és az autóipari alkatrészek tisztításával is jelen van a piacon. Továbbá ezekhez kapcsolódó konzultációs és tanácsadási szolgáltatásokat is nyújt.

Az alábbi ábrán a legutóbbi két negyedéves jelentésekből állítottam össze egy táblázatot, ebből hosszú távú következtetéseket nem lehet levonni, mégis pozitívnak tartom a fejleményeket.

A kiválasztott cégek mutatószámai az elmúlt két negyedéves jelentés alapján1_1.png(Forrás: Equilor Alapkezelő Zrt., Bloomberg)

Kérdés ez a trend mennyi ideig tartható fent? Az előző cikkben megemlített folyamatok azt sugallják, hogy ezeknek a cégeknek munkát adó probléma nem fog megszűnni, hanem inkább egyre fontosabbá válik. A bevételi soron csak a Stericycle (akinek a profilja is eltérő) mutatott enyhe csökkenést. Az EBITDA és EPS növekedések is kedvező képet festenek a szektorra.

Összeállítottam egy egyenlő súlyozású portfóliót a hét cégből. Az idei évi teljesítményét megvizsgálva látható, hogy az év második negyedévétől kezdődően felülteljesítette a piaci indexet, mely az ábra alsó részén látható.

Az összeállított portfólió és az S&P 500 hozamai az idei évben2.png(Forrás: Equilor Alapkezelő Zrt., Bloomberg)

Véleményem szerint az elkövetkezendő időszakban ez a felülteljesítés továbbra kitarthat, akár egyfajta defenzív stratégiába is jól illeszkedhet. A vállalatok nincsenek kitéve a politikai viszályoknak (természetesen nem immunisak az ezeket követő piaci turbulenciákra), továbbá nem függenek egy-két keresett terméküktől sem, ráadásul olyan piacon dolgoznak, ami egy darabig nem fog megszűnni, de még az átmeneti csökkenése sem valószínű.

Forrás: https://www.infrastructurereportcard.org/

Illusztráció: Complydirect.com

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr5414197679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása