fokep.PNG

Következő cikkünkben egy érdekes mutatót kívánok ismertetni, mely az Altman-féle Z-mutató. Leginkább a vállalatok csődelőrejelzésére szokták használni. Természetesen ez sem jelez biztosra semmit, ennek ellenére tartós egyirányú változása felhívhatja a vezetők és befektetők figyelmét, hogy érdemes lehet közelebbről megnézni milyen folyamatok eredményeképpen csapódik le a változása.

A csődelőrejelzési modellek legnagyobb felhasználói a kereskedelmi bankok, akik a hitelezési portfóliójukon különféle modellek segítségével igyekeznek minimalizálni a nem fizetők arányát. Őket folyamatos monitoringgal próbálják időben kiszűrni. A befektetők elsőként inkább profitabilitási mutatókat szoktak figyelni, ám lehet, hogy ilyen típusú mutatót is érdemes megvizsgálni egy-egy döntés kapcsán.

Edward Altman először 1968-ban publikálta a modelljét, mely az első ilyen jellegű mutatók közé tartozott. Természetesen ma már sokkal összetettebb modelleket használnak előrejelzésképp. Az Altman Z-mutató az alábbiak szerint számolható:altman1.PNG

A kapott Z értéket két választóvonal segítségével minősítette. 3 vagy a fölötti értéknél a vállalatot nem fenyegette pénzügyi nehézség, ezalatt 1,8-ig átmeneti, szürke zónában tartózkodik. 1,8-as vagy azalatti értékre pedig már a hiteleinek fisszafizetési esélye megkérdőjelezhető. 

A Magyar Telekom árfolyamának és Z-mutatójának alakulása

mtel_z.png(Forrás: Equilor Alapkezelő Zrt., Bloomberg)

A mutató tartós csökkenése együtt zajlott a részvényárfolyam csökkenésével a Telekom estében. A gyorsjelentései során pedig a mai napig figyelnek a befektetők az eladósodottsági mutatóinak változására.  A pontszám tartós javulása ugyanakkor támogatni is tud egy emelkedő trendet, amelyre jó példa a Netflix árfolyama. 

A Netflix árfolyamának és Z-mutatójának alakulása

nflx_z.png(Forrás: Equilor Alapkezelő Zrt., Bloomberg)

Az elmúlt hónapban kiemelten nagy figyelmet kapó Tesla-ra is megnéztem érdekességképpen a mutatót. Természetesen egy olyan papírról beszélünk, amely rendkívül megosztja az elemzőket is. A mutató szerint komoly finanszírozási problémák vannak a vállalatnál, amelyet helyesen is jelez. Mindezek ellenére sikeresen bocsátott ki év elején kötvényeket.

A Tesla árfolyamának és Z-mutatójának alakulása az elmúlt 6 évben

tesla_z.png(Forrás: Equilor Alapkezelő Zrt., Bloomberg)

E hónapban több ellentétes elemzői ajánlás is jött ki a részvényekre. Az 1,8 alatti Z-mutató ellenére az ár maradt a 300-400 dollár közötti sávban. Ide pedig a 2014 óta csökkenő mutató közben ment fel. A befektetők többsége ezek szerint hisz a vállalat eljövendő profittermelő képességében. 

Altman az eredeti cikkében 90% fölötti előrejelzési pontosságról számolt be. Azaz azon cégek, amelyek mutatója a vizsgált időszakban a kritikus érték alá (1,8) estek be, azok 1 év múlva nagy valószínűséggel csődöt jelentettek. Amerikában régebben használták a mutatót bírósági tárgyalásokon is. Továbbá az auditorok is szokták nézni a beszámoló elfogadásakor a vállalkozás továbbfolytatásának megítélésére. Általában a mutató alakulása leköveti a hosszú távú mozgások irányát. Véleményem szerint azok az esetek lehetnek érdekesek, amikor valamilyen irányba elválik a mutató és a részvényárak trendje, illetve egy felállított hipotézis további alátámasztására lehet még alkalmas, önállóan használni döntéshozatalra kevésnek vélem.

Forrás: Bloomberg, Gazdaság és társadalom (2015/03 szám.) http://real.mtak.hu/36469/1/GT_2015_3_04_Ratting.pdf
Illusztráció: http://mofassel.me

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr3714234075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása