apple-stock1.jpg

 

E heti bejegyzésünkben arra voltam kíváncsi, hogy vajon éjjel vagy napközben képződtek a jobb hozamok a világ legértékesebb vállalatának árfolyamában.

 

2010-től kezdve vizsgáltam meg a hozamokat. Háromféleképp számítottam ki őket:

  1. overnight- az előző napi záróáron megvett és a másnapi nyitóáron eladott értékekből számított
  2. napközbeni- a napi nyitóáron megvett és aznap záráskor el is adott különbözetből számított
  3. tartási- ez az általánosan számított napi hozam, melyet az előző és az aktuális napi záróértékekből számítjuk

Az Apple hozamai
apple.pngForrás: Equilor Alapkezelő Zrt., Bloomberg

A napközben és az overnight hozamokban nem tükröződik az osztalék hatása, míg a tartási és overnight hozamoknál igen. A grafikonról jól látszik, hogy a napközbeni mozgások nem voltak jelentősek, az emelkedés nagyrészt "éjszaka" zajlott. A réssel nyitások nagyrészt pozitív irányban történtek és sokkal kisebb visszaesések voltak a hozamokban, mint például napközben. A kettő együtt láthatóan kiadja a tartási hozamot, pont a napközbeni kumulált hozammal kerülnek lejjebb az overnight értékek. A napközbeni és overnight stratégia között 258 százaléknyi hozamkülönbség volt.

A Nasdaq index hozamainasdaq.pngForrás: Equilor Alapkezelő Zrt., Bloomberg

A Nasdaq esetében az overnight holding stratégia már nem volt ennyire kifizetődő. Itt a buy-and-hold stratégiával magasabb hozamot lehetett elérni. Az Apple-höz képesti eltérés egyik magyarázata az lehet, hogy a fontos bejelentéseket, vállalatot érintő egyéb híreket a kereskedési időn túl szokták közölni. Emiatt ezen hatások kimondottan csak az overnight hozamokba épültek be, nyitásra a hatékony piac már beárazza az új információt. Továbbá nem számoltam kereskedési költséggel, aminek a hatása rontaná a rövid távú stratégiák eredményét.

Illusztráció: Techcrunch.com

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr5314266445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása