argentin1.jpgMilyen fontos a retorika! Argentína az új elnökkel fél éven belül páriából szupersztár lett. Felszabadították a peso árfolyamát, amely miután – a várakozásoknak megfelelően - gyorsan leértékelődött, stabilizálódott, és bár még nem teljesen konvertibilis, a hivatalos és a „fekete piaci” árfolyam közötti különbség megszűnt. A 2005-ös kötvénycserében részt nem vevő kötvényesekkel kötött megegyezés elmozdította az utolsó akadályt az új kötvények kibocsátása útjából, és az újonnan kibocsátott, 16.5 milliárd dollárnyi kötvényt négyszeresen túljegyezték, ráadásul elindult a vállalati és tartományi kötvénykibocsátás is.

Véleményünk szerint argentin pesoban denominált kötvényt érdemes jelenleg vásárolni. Bár a kötvények rövid futamidejűek – a másfél éves papírok is 3 havonta újraárazódnak a bankközi kamatláb függvényében –, az általuk kínált hozam (jelenleg kb. 35%) kompenzál a vállalt kockázatokért.

Az új kormányzat a gazdaságpolitikát ismét szilárd lábakra helyezte, azzal a céllal, hogy visszaállítsa a makrogazdasági stabilitást. A megelőző kormányzat a jegybankon keresztül finanszírozta a költségvetési hiányt, és az infláció ellen a statisztika kozmetikázásával küzdött. Az új jegybankelnök az infláció elleni küzdelmet monetáris politikával és a hitelesség visszaállításával próbálja meg visszaállítani. Természetesen időbe fog telni, míg a jelenlegi, 30% körüli infláció elfogadható szintre csökken, és addig a reálkamatokat viszonylag magasan kell tartani. A hitelesség visszaállítása után ez jelentősen csökkenhet, de az átmeneti időszakban vonzó befektetésnek kell maradnia, hogy elérje célját, a likviditás felszívását. Azoknak a befektetőknek, akik hisznek abban, hogy a kormányzat végigviszi gazdaságpolitikai céljait, ez rendkívüli befektetési lehetőség.

Az elsődleges kockázat természetesen a devizaárfolyam. Meggyőződésünk, hogy a kereskedelmi és pénzügyi folyamatok egyaránt a peso árfolyamát támogatják.

Argentína egyik legjelentősebb exportcikke a szója, melynek ára jelentős mértékben emelkedett az utóbbi időben, ez növeli a dollár exportbevételeket. Argentína jelentős palaolaj és palagáz készletekkel rendelkezik, amelynek kitermeléséhez jelentős mértékű külföldi működő tőkét terveznek bevonni.

Ezen felül az állam,a  tartományok és a vállalatok jelentős mennyiségű dollárkötvényt bocsátanak ki, melyből befolyó dollárt pesora váltják. Ráadásul a kormány adóamnesztiát is hirdetett, melynek keretében az argentin állampolgárok által külföldön tartott, becslések szerint 300 millárdnyi dollárjából is jelentős összegek érkezhetnek haza. Összességében azt gondoljuk, hogy a peso árfolyama valószínűleg gyengülni fog, de nem olyan mértékben, mint ahogy azt a kamatkülönbség indokolná.

Van-e visszafizetési kockázata ezeknek a kötvényeknek? Argentína nettó államadóssága jelenleg alacsony, és bár a költségvetés erősen deficites, a deficit mértéke várhatóan folyamatosan csökken. Meggyőződésünk, hogy másfél éves horizonton annak a valószínűsége, hogy az ország nem fizeti vissza a saját devizában jegyzett kötvényét, elhanyagolható.

argentin.jpg

Címkék: gazdaság árfolyam dél-amerika korrupció gazdaságpolitika adósság deviza finanszírozás kockázat hozam kötvény gazdasági növekedés argentina fx hitelezés peso monetáris lazítás fejlődő piacok monetárispolitika hozamemelkedés fiskálispolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr718789944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása