Plaza 1.jpgSokszor gondolkoztam azon, mennyivel egyszerűbb lehet olyan helyeken ingatlanokkal kereskedni, ahol ez a piac is, mint minden más sokkal likvidebb, átláthatóbb. Vagy éppen ilyen helyen a meglévő ingatlanokat bérbe adni. Persze a válság nem csak a tőzsde és tőkepiac likviditását rontotta nagy mértékben, de az ingatlanokét is megtépázta szinte az egész világon.

 

Az egyedi sztorik mégis hatalmas lehetőségeket jelenthetnek az ingatlanokkal kereskedők számára, feltéve, ha megvan hozzá a bátorságuk, és nem utolsó sorban a megfelelő tőkéjük is.

Tegyük fel például, hogy elhatározzuk, hogy Tommy Hilfiger szomszédságába szeretnénk költözni, nem máshova, mint a New York-i Central Park Streetre. Szerencsére a jó öreg Tommy házában van is eladó lakás, amelynek az ára az elmúlt 8-9 évben a következőképpen alakult: jelenleg 8-10 millió dollár közötti ingadozik, igaz, 2008 és 2009 között 3,55 millióról felment 7 millióra, majd kis esés után 4 millió alatti összegről majdnem 14 millió fölé repült, hogy aztán ismét essen 6-7 millió dollárt. Persze ezek az adatok csak becslésen alapulnak, de támpontnak mindenképpen megfelelő. Az elméleti értéket egy bonyolult számítógépes algoritmus alapján kalkulálják, ami figyelembe veszi a múltbeli adatokat, inflációt, a szomszédokat, a környéket, egyszóval rendkívül széles körű az az adatmennyiség, amit felhasznál.

housingprice.jpgForrás: saját szerkesztés, Zillow

Ezért az árért ebben az esetben kapunk 3 hálószobát, 3 fürdőszobát és 240 négyzetmétert, valamint egy ilyen belsőt és kilátást:

th penth_2.jpg

 

th penth_1.jpgForrás: Zillow

A 2008-as recesszió előtt leginkább a hitelek miatt bontakozott ki gyors emelkedés szinte minden ingatlantípus körében, az utóbbi időszakban viszont a készpénzes vevők azok, akik ha nem is olyan eredménnyel, mint a korábbi jelzálogláz, de csak emelkedésre tudják bírni az ingatlanpiacot. Az pedig egyértelmű, hogy a készpénzes vevők nagyrészt valami különlegeset és drágát fognak megvenni.

Természetesen ennyire nem volatilis a helyzet, ha aggregált indexet vizsgálunk. Az alábbi ábrán a húsz legnagyobb amerikai városban található ingatlanok átlagárának éves változása, azaz a Case-Shiller 20 City index látható kék vonallal, bal skálán, valamint pirossal a bérleti díjak. Ez utóbbit úgy mérik, hogy kérdőívet küldenek ki, hogy az adott személyek meglévő ingatlanjaikat milyen árért lennének hajlandóak kiadni másnak, bútorozatlanul és a közmű díjai nélkül. Nincs az  a válság előtti, az ingatlanok értékénél  tapasztalt eszement emelkedés, de mégiscsak emelkedő pályára állt ez az index is, és 2012 óta már 20%-ot emelkedett. A bérleti díjak viszont nagyon kis változékonysággal emelkednek, éves szinten 3%-ot. Az igaz, hogy a kép ennél sokkal árnyaltabb, hiszen itt adás-vételről van szó, az ingatlanok kezelése azért ennél sokkal összetettebb, hiszen számolni kell az amortizációval, felújításokkal is.

rent and housing.jpgForrás: St. Loius Fed Research

Ha valaki kedvet kapott ezek alapján arra, hogy amerikai ingatlanokkal kereskedjen, de azt nem tőzsdei termékeken, befektetési alapokon keresztül szeretné megtenni, vagy nincs meg az egyedi ingatlanok vásárlásához szükséges, megfelelő anyagi helyzete, akkor persze ma már ez is áthidalható, hiszen a chicagói tőzsdén szerepel a Case-Shiller index, így könnyebb az amerikai lakásárakban kitettséget felvenni.

És ha már cikkünk elején elkalandoztunk a szinte felfoghatatlan árú ingatlanok felé, következzen 2014 10 legdrágább háza és apartmanja:

housi1.jpg

house2.jpg

house3.jpg

Forrás: comparecamp.com

Címkék: ingatlan infláció luxus trend profit

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr946916357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása