mila-kunis-640.jpg„Egyszeri tételek nélkül egy részvényre vetítve 7 cent lett a társaság negyedéves nyeresége, amely éppen felülmúlta a 6 cent körüli piaci várakozást.”

 A fenti mondatot az egyik hírlevelünkből idéztem,amelyben egy amerikai vállalat negyedéves beszámolóját értékeltük. A válság kirobbanása előtt a profi befektetők kevésbé foglalkoztak az ilyen jellegű megjegyzésekkel, s kezdetben a vállalatok is csak a tevékenységükhöz nem, vagy csak alig kötődő kiadásaikra nyomták rá az „egyszeri tétel” bélyegzőt. Az utóbbi években azonban mind több vállalat  igyekszik veszteségeit ilyen módon ”kozmetikázni”, pénzügyi helyzetét jobb színben feltüntetni. Csalásról nincsen szó, mint ahogyan a nők sem tévesztenek meg senkit a vastag alapozóval és kilónyi sminkkel, pusztán egy szebb és fiatalosabb kinézet az, amit el szeretnének érni. 

A fent említett példában egyébként egy alumíniumgyártóról van szó, amely egyszeri tételként tüntette fel az egyik kohójának bezárási költségeit. Felmerül a kérdés, hogy mi számít egyszeri tételnek? Erre vonatkozóan nincs megdönthetetlen álláspont a számviteli szakértők körében, ráadásul az amerikai számvitel szabályok (US GAAP) nem is ismerik el ezt a tételt. Emiatt a legtöbb cég a nemzetközi számviteli (IFRS) elvek szerint is elkészíti beszámolóját, amelyben az egyszeri tételek kapcsán elég tág mozgástérrel rendelkeznek. Hogy mégis mi az elemzők gondja ezzel? Rögvest kiderül.

Képzeljünk el egy naptejet gyártó céget, amelynek vezérigazgatóját a céges kocsival gyorshajtás miatt megbírságolják! Az így felmerülő kiadás egyszeri tételnek tekinthető, mivel a normál üzletvitelhez nem szorosan kötődő eseményről van szó, ami várhatóan nem ismétlődik meg. Ha ugyanezt a gyorshajtási bírságot egy fuvarozással foglalkozó vállalkozás sofőrje produkálja, akkor már nem lehet egyszeri tételnek tekintetni a bírság összegét, az vastagon beleszámít a normál számviteli kimutatásokba.

Bár mindkét esetben céges járműről beszélünk, a kamionsofőr esetében az üzleti tevékenység az úton zajlik, ezért itt sokkal szorosabb a kapcsolat. Annak megítélése, hogy mi az, ami valóban egyszeri tétel, és mi az, ami csak szőnyeg alá söpört összeg, egyre nehezebb feladatnak ígérkezik.

Címkék: elemzés profit látszat

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr575400141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása