samsung1.jpgA Samsung a szokásoknak megfelelően közzétette előzetes, negyedéves számait. Ha a végső eredmények is hasonlók lesznek, akkor nincs okuk a panaszra – a befektetők azonban nem így gondolkodtak. Pedig az 50%-os üzemieredmény-növekedést még az induló vállalatok is megirigyelnék.

Akkor mi a baj? A válasz pofonegyszerű: a piac még többet akart. A felfokozott várakozások a legnagyobb versenytársnál, az Apple-nél már láttuk, hova vezettek. A legújabb szériás csúcsmobil, a Samsung Galaxy S4 esetében egyből megjelentek azon hangok, melyek szerint a havi 10 millió darabos értékesítési szám tarthatatlan. Nocsak, egy újabb párhuzam. Akkor ebből arra a következtetésre kell jutnunk, hogy adjuk el az összes, birtokunkban lévő Samsung-részvényt?

Én, személy szerint megvárnám a gyorsjelentést, hátha téved a piac, és jól fogy a S4. Ráadásul a koreai cég a középkategóriás telefonok piacán is komoly szereplő az Apple-lel szemben. A profitmarzsok alakulása már fajsúlyosabb kérdés. Az olcsóbb termékek könnyen kannibalizálhatják a termékszerkezetben magasabb kvalifikált társakét.

Ha az árazásra pillantunk, akkor azt láthatjuk, hogy az árfolyamkonszolidációval párhuzamosan a relatív értékeltség is alacsony szintre esett. A 7,5 körüli P/E mutató értéke jócskán alatta van az Apple 10-es értékének, és az iparáginak is. Ha pedig az előretekintő adatokat vesszük szemügyre, akkor még inkább kinyílik az olló – közel 60% a különbség a két cég között.

Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy az okostelefon- piac felívelése mindezidáig töretlen volt. A Gartner elemzőcég idei évre vonatkozó prognózisában 1,8 milliárd darabos mobiltelefon-eladási becslés szerepel, ami ugyan még mindig 3%-kal több, mint a tavalyi, de már messze nem az a kétszámjegyű növekedés, mint amihez hozzászoktunk.

A cégek legnagyobb bevételi forrásának esetleges megbicsaklásától való félelem tehát nem alaptalan, de a táblagépek előretörésének köszönhetően nemcsak egy szereplés az egyenlet együtthatója. Ebben a szegmensben az elemzőcég közel 70%-os bővülést vár idén, amivel túlléphetjük a 200 milliós eladási küszöböt. Mindent egybevetve azért még ne temessük el a céget.

samsung2.jpg

Címkék: apple samsung profit

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr455395990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása