wb1.jpg

Sokszor találkoztam már ezzel a kéréssel, amely talán még soha nem volt olyan aktuális, mint most, hogy a magyar kötvényhozamok 4 százalék körül alakulnak. Pár napja megint ezt a kérdést szegezték nekem:  „A banki kamatok már nem hoznak lázba, akkor egy kis extra kockázattal hogyan érhetnék el magasabb hozamot?”

Nem új keletű, pláne nem magyar specifikus kérdés ez. A tengerentúlon vagy akár Nyugat-Európában, ahol szabad szemmel már alig láthatóak a hozamok, évek óta ezzel küzdenek a befektetők.

Erre jöhetnek válaszként a perifériás államkötvények, az egyedi részvények vagy a már szintén jól bevált befektetési alapok. Ha azt szeretnénk, hogy Soros György vagy Warren Buffett „kezelje a pénzünket” akkor meg tudjuk venni az általuk kezelt befektetést, így részesedhetünk az ő teljesítményükből. Persze ezek egy átlagos befektető mércéjével mérve hatalmas léptékek.

A Berkshire Hathaway Inc. részvényárfolyama 169 000 dollár körül alakul, azaz egy darab befektetési jegy több mint 37 millió forintot kóstál. Ha valaki személyesen szeretne Warren Buffett-tal egy ebéd mellett beszélgetni a befektetésekről, akkor rendesen a zsebébe kellene nyúlnia, hiszen tavaly, egy liciten, több mint 3,5 millió dollárt, azaz közel 800 millió forintot fizettek az „ebédért”. Erre már mondhatjuk, hogy lottó főnyeremény! A lehetőség viszont idén is adott, a tervek szerint június 2-án indul a licit a Buffett-tal közös löncsölésért.

Ez azért megszűri a befektetők körét. Azonban aki hasonló partnerben gondolkozik, idehaza is megtalálhatja számítását. Több olyan, nagy múltú alapkezelő is tevékenykedik itthon, amely évek óta kezel származtatott alapokat. Ahogy csökkennek a hozamok, a befektetők is alternatívákat keresnek; amit az a tény is alátámaszt, hogy soha nem látott pénzmennyiség, 486 milliárd forint áramlott az első négy hónapban a befektetési alapokba.

Összegezve, ha azt gondolom, hogy valaki nagyon jól teszi a dolgát, és azt szeretném, hogy ő kezelje a pénzem, akkor nem kell egyből „okosban” gondolkozni, van ennek legális módja is.

Címkék: hozam kötvény befektetési alap Soros György Warren Buffett Berkshire

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr295342687
süti beállítások módosítása