inflacio.jpgÁllampapír vagy állampapír?

 1,7%-ra süllyedt a hazai inflációs mutató, amire eddig még nem volt példa. Az egyik szemünk sír, a másik üveg. A rezsicsökkentésnek és az üzemanyagár-esésnek sokan örülhetnek, de mi lesz azokkal, akik inflációkövető kötvénybe fektettek? A végén majd még ők fizetnek az államnak?

2012 januárját írtuk: 324 körül volt az euró, 10% felett a hozamok a kötvénypiacon. Percenként csörgött a telefon, hogy hol van a magyar határhoz legközelebb szlovák vagy éppen osztrák bank, mert már tűkön ül a család, hogy a határ mentén kirakott konténerbankokban nyissanak eurós számlát.

Mivel nem tartom magam remegő kezű befektetőnek, ezért inkább a lehetőséget láttam a helyzetben. A hozamok csökkenésére, azaz a kötvények árfolyamának emelkedésére számítottam. Hosszabb, vagyis legalább 5, de inkább 10 év futamidejű kötvényekben gondolkoztam, ezért a célszemély a MÁK 2017/A lett. Ha nem jön be az ötlet, akkor maximum kiülöm – gondoltam a helyzetről.

Ekkortájt indult az offenzíva az inflációkövető állampapírral. Prémium Magyar Államkötvény 9,5% az első évre, infláció + 5% kamatprémium. Jól hangzik. Most légy okos, Domokos! Melyik mellett tegyem le a voksom? Megkérdeztem a kötvényes srácot is, mondván, régi motoros, sokat látott már. Ő egyértelműen a MÁK 2017/A mellett döntött.

Kész érvei voltak: 

-          nem tudja, mennyi lesz az infláció, így hozamot sem tud érdemben számolni;

-          az infláció nemcsak emelkedhet, de csökkenhet is;

-          a MÁK 2017/A esetében fix hozammal vehetem meg a papírt;

-          hozamesés esetén a MÁK 2017/A-val zsebre tudom rakni a nyereséget, míg a prémium államkötvényre az ÁKK jegyez 98%-on árat, ebből nem lesz extra hozam.

Ezek alapján megtettem a tétjeimet, és MÁK 2017/A papírt vettem. Persze közel nem a csúcson, de kicsivel 9% felett sikerült megvennem. Ahogy az alábbi grafikonon is jól látszik, a hozam mára 5% alá csökkent. Hogy mit jelent ez pontosan? A 90,9072-es árfolyamon vett kötvényem jelenleg 110,9129-et ér. Tehát úgy értem el több mint 20% árfolyam nyereséget, hogy végig állampapírban volt a pénzem. Nem is rossz.

inflacio2.jpg              

És mi lett az inflációkövető kötvénnyel? Izgulhatnak a befektetők, hogy novemberben mennyi lesz az infláció, mert az egy évre meghatározza majd a hozamukat. Mi lesz negatív infláció esetén? Be kell majd fizetnie a befektetőnek? Szerencsére azt azért nem. Év vége felé megindulhat az infláció, így várhatóan 2-2,5% körül alakul majd a meghatározáskor, amihez jön még a plusz 5% prémium. Összesen ~7-7,5%. Ez egy 4-4,5% körüli hozamkörnyezetben még mindig szép, tehát ők sem jártak rosszul, a lehetőséget azonban otthagyták a piacon.

Mi lehet hatással az inflációra?

A lakossági fogyasztás beindulása, növekedése generálhat némi inflációt, vagy az év eleji fagyok hatására megemelkedhetnek az élelmiszer árak, de ne felejtsük el a forint szerepét sem, mely az elmúlt fél évben 308 körüli szinteken is járt az euróval szemben, jelenleg azonban 290 forint körül alakul a jegyzés. Persze az infláció további csökkenése sem kizárt, amennyiben ősszel további rezsicsökkentést vezetnének be: pl. a szemétszállítás, a víz- és csatornadíj területén.

Címkék: gazdaság fogyasztás infláció deviza hozam kötvény

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr795313195
süti beállítások módosítása