carry_1.png

 

Kevés aktuálisabb piaci lehetőség kínálkozik a befektetők számára a közeljövőben, mint a carry trade. Ahogy a világ vezető jegybankjai eltérő kamatpályára állnak, úgy kaphat újabb lendületet a legősibb devizapiaci stratégia, a carry trade.

A következő idézet a tőzsde blog-ból nagyon egyszerűen elmagyarázza mit jelent a carry trade, mint befektetési forma. „A carry trade azt jelenti, hogy olyan devizában, ahol alacsony az alapkamat felveszünk kölcsönt, ezt átváltjuk olyan devizába, ahol magas az alapkamat” A devizapiacon egyetlen gombnyomással lehet ilyen lehetőséget kialakítani, például ha EURJPY vételi pozíciót nyitunk. Ekkor a devizapiacon valójában eurót vettünk, amit japán jen eladással finanszíroztunk.

Jelenleg az európai alapkamat -0,4% körüli, amíg japánban a jegybank által meghatározott kamatszint -0,1%. Érdemes emlékezni, ez a kamatkülönbség önmagában nem jelent semmit, sőt ez a szituáció carry negatív az EURJPY vétel számára. Azonban a változó fundamentumok és a devizapár napos technikai képe véleményem szerint mégis remek vételi lehetőséggel kecsegtet 116-117 jen környékén az EURJPY-on.  

2017-04-12-eurjpy.png

Az EURJPY napos grafikonján jól látható, hogy a devizapár 2016 nyarán hosszú hónapokig oldalazott, majd ősszel kilőtt és közel 10% árfolyam emelkedést könyvelt el. A devizapárt 116 jen környékén jegyzik jelenleg, azaz megérkezett a 2016 novemberi kitörési pontjához, ami inkább egy középtávú vételi zóna. Technikailag úgy értelmezhető ez a szint, mint a kitörési pont visszatesztje, azaz abszolút vétel! Fundamentális oldalról nézve az EURJPY azért tűnik jó vételnek, mert az EKB hamarabb fogja a hozamgörbét felfelé módosítani, akár még idén, mint a Bank of Japan.  Ez a kijelentés első olvasatra elég bátornak tűnhet, de megalapozott, mert a német kötvénypiaci mozgások számomra már ezt mutatják egyértelműen. A német hozamok szerintem hamarosan lassan emelkedhetnek, így csak időkérdése, hogy a kamatkülönbség ollója szétnyíljon, és  az euró felé billenjen, ami az EURJPY-t észak felé repítse.   

Én már elköteleztem magam egy EURJPY vétellel 116,17-ről, így hamarosan újból írok, hogy megvizsgáljam hogyan alakult ez a lehetőség.

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr9012418889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása