2017-03-14-flagofcolumbia.png

Kolumbia az elmúlt években méltán híres országgá vált, hiszen a „Narcos” sorozaton keresztül bepillanthattunk az ország szövevényes gazdaságába, megcsodálhattuk szépséges tájait, és megismerkedhettük híres-hírhedt állampolgáraival is. Írásunkban most a kolumbiai tőzsdeindex kerül terítékre.  

 

A befektetők a mai napig élénken emlékeznek 2015 év elejére, amikor a magyar részvénypiac szárnyalása kezdetét vette. Két évvel korábban remek piaci együttállás alakult ki a hazai parketten, hiszen egy jelentős makrogazdasági esemény párosult a BUX index tökéletes technikai képével. Akkor a Magyar Nemzeti Bank további monetáris lazításba kezdett és kommunikálta a  kamatcsökkentési ütem felgyorsítását.  Mindemellett a magyar index, és az erős hazai blue chip-ek  -OTP, Richter – már a „rajtrácson álltak”, hogy egy hosszú várakozó, konszolidációs szakasz után meglóduljanak. Ha két éve működött ez a piaci együttállás, melyet követően dinamikus árfolyam emelkedés kezdődött, akkor véleményem szerint működhet idén is más fejlődő piacok vonatkozásában. Véleményem szerint a csökkenő inflációs nyomás hatására a kolumbiai jegybank belekezdhet egy monetáris lazításba hamarosan. Mindemellett a kolumbiai index hasonlóan lelassult árfolyammozgást mutat, mint a BUX az előzőekben említett periódusban.  Ezenkívül, a magára találó nyersanyagok drágulása segíthetik a hamvaiból feltámadó kolumbiai indexet, az Indice General de la Bolsa de Valores de Colombia-t .

bux_index.gif

A BUX havi grafikonja kiválóan bemutatja, hogy a 2015 év közepén kialakult őrült ralit, egy nagyon hosszú oldalazó mozgás előzte meg.  A magyar index közel 3 évig egy szűk árfolyamsávban mozgott, mielőtt egy makró katalizátor beindította a vevőket. Hasonló forgatókönyv alakulhat ki a kolumbiai indexen is.

 

igbc_index.gif 

A 2014-es nyersanyagárak összeomlása magával ragadta a kolumbiai indexet is, ami közel másfél éven keresztül hétről hétre esett. Ahogy az olaj, a dél-amerikai index is élesen visszapattant 2016 év elején, majd azóta egy szűk sávban oldalaz. A piaci tapasztalat alapján egy ilyen  környezetből, amikor hosszú ideje csak sávozik az árfolyam, csak idő kérdése egy nagyobb elmozdulás. A magára találó nyersanyagárak, és/vagy a kolumbiai jegybank monetáris lazítása, kiváló makró katalizátor lehet az index meglódulásához. Ahogy a BUX megcsinálta a 2015-ben még elképzelhetetlennek gondolt őrült emelkedését, úgy lephet meg minket 2017-ben a kolumbia index jó teljesítménye is.    

Címkék: index dél-amerika befektetés Kolumbia BÉT BUX Tőzsdeindex

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr6512337843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása