forest14_1.jpgHa tippelnünk kellene, hogy mivel lehetett az Egyesült Királyságban az elmúlt évtizedekben a legtöbbet keresni, akkor valószínűleg a legtöbben a részvénypiacot jelölnénk meg. Ez rendkívül racionális választás, hiszen nagy válság ide, vagy oda, nem igazán lehet felmutatni olyan 10 évet, amikor részvényekkel nem lehetett pénzt keresni. Ha pedig valaki az időzítésre is figyel, akkor elég jó eséllyel pályázhat a dobogó legfelső fokára a befektetések versenyében.

Mások az ingatlanpiacot jelölnék meg, hiszen London amúgy is híres a sok orosz oligarcháról, a gazdag arab olajmilliárdosokról, akik jobb helyet nem találva vagyonuknak, belvárosi ingatlanokat vesznek. Akik erre tippelnek, már közelebb vannak a megoldáshoz. A dobogó legfelső fokára ugyanis az erdők értek fel.

Elég jó döntésnek bizonyult, ha valaki erdős területet vett, hiszen annak hozama 20 év alatt átlag 21%-ra rúgott, de 5 év átlagában is évente 10%-kal növekedett. Ez utóbbi az az időtáv, ahol „csak” a második helyezett lett, hiszen a vidéki ingatlanok (mint például farmok) jobb teljesítményt nyújtottak.

forest_1.pngForrás: Economist, saját szerkesztés

Persze erdőbe befektetni nem éppen egy leányálom. Átlagban 30 év szükséges ahhoz, hogy „termőre” forduljanak a fák. Ennyi év szükséges ahhoz, hogy ki lehessen őket vágni és felhasználhassa az ipar, vagy éppen a házépítő szektor. Mindezek mellett Angliában, ha valaki erdőt vesz, és abból bevétele keletkezik, nem köteles adózni. Továbbá fontos, hogy Anglia fafelhasználása messze meghaladja azt, amit a szigetország képes előállítani, így jelentős importra szorul. Továbbá ez a terület sem mentes attól a folyamattól, amivel az utóbbi években találkozhattunk, nevezetesen, hogy akinek jelentős vagyona van, mindent megvesz, hogy azt biztonságosan parkoltassa, így a festmények, borok, klasszikus autók mellett az erdők befektetőinek egy jelentős hányada is ebből a rétegből kerül ki.

Az  árak stabilitását a megújuló energia-termelés is segíti. Anglia-szerte rengeteg biomassza-előállító üzem található, melyek, az utóbbi időben, a fejlesztéseknek köszönhetően, már képesek a rosszabb minőségű faanyagokból is energiát előállítani, így a nem prémium minőségű faipari anyagok, mellékanyagok is felhasználhatóak.

Persze mindezek nem jelentik azt, hogy a fák az „égig nőnek”. Az esetlegesen gyengülő gazdaság, és így a visszaeső lakáspiac visszavetheti a lelkesedést. Továbbá abban sem lehet bízni, hogy az idők végezetéig adómentességet élveznek az ilyen befektetések. A font erősödése pedig olcsóbbá teheti a faanyagok importját is, mely a helyben nőtt erdők árának eséséhez is vezethet.

Ha erdővel nem is, de fával könnyen lehet kereskedni a tőzsdéken, igaz, az itt megfigyelhető áralakulás messze van az éves 21%-os átlaghozamtól.

A fa határidős árának alakulása 1990-től:

fa_ara.jpgForrás: Bloomberg, saját szerkesztés

Címkék: ingatlan biztonság gazdaság autó festmény fogyasztás infláció stratégia kortárs befektetés mezőgazdaság részvény pszichológia erdő támogatás deviza bánya kockázat import vagyon oligarcha gazdasági növekedés műkincs farm arab világ megújuló energia részvényalap portfolió szentiment Egyesült Királyság alternatív befektetés GBP

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr477550986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása