diagram.jpgA pénzügyi piacok nem ismernek lehetetlent; ez közhelynek tűnik, de tényleg így van. Az elmúlt évek likviditásbősége arra ösztökélte a befektetőket, hogy újabb és újabb igényeket támasszanak a pénzügyi szolgáltatók felé. Ennek megfelelően egyre különösebb befektetési termékek jöttek létre, és főleg a vagyonosok, elkezdtek minden olyat felvásárolni, amiről azt gondolják, hogy megőrzi az értéket vagy éppen alulárazott. Persze ez mind relatív, de a folyamat egyértelmű.

Itt van például az Egyesült Királyság klasszikus autókkal foglalkozó egyik magazinjának az ábrája, hogy mennyibe is kerül most egy régebbi évjáratú Citroen DS, ami egyébként pontosan így néz ki:

citroen_ds_1.jpgForrás: classicdriver.com

Az ára pedig:

citroen_ds_price.jpgForrás: UK Classic Car Magazine

1990-től egészen 2011-ig senkit sem érdekelt ez a „szépség”, majd utána 12 ezer fontról 30 ezer fontig emelkedett az ára.

A legtöbben ezt a tipikus Cantillon-hatásnak tudják be, amely szerint a jegybankok által teremtett új pénz nem egyenlően oszlik szét a gazdaságban. Akik korábban kerültek közel a tűzhöz, azok sokat profitálnak, a lakosság másik része viszont szenved az áraktól. Ennek megfelelően egyfajta vagyontranszfer figyelhető meg a „régi” pénzt használóktól az „új” pénzt használók felé.

Az alacsony hozamkörnyezetben természetesen érthető, hogy mindenki azt az utat keresi, ahol egy kis hozamot tud elérni, persze azt sokszor nem veszik figyelembe, hogy az adott terméknek milyen a likviditása. Ha bármi történne, nem tudom, hogy egy Citroen DS-ből ki lehetne-e szállni mondjuk 5-10% veszteséggel. Szerintem nem…

Mindeközben pörög a művészeti alkotások piaca is. A napokban kiderült, hogy a korábbi 260 millió dolláros Cézanne: Kártyázók már nem a legdrágább festmény, ezt a címet ugyanis most elhódította Paul Gauguin: Nafea (Mikor házasodsz meg?) című festménye 300 millió dollár értékben. Ezt, a feltételezések szerint, a Katari Múzeumok vette meg ennyiért. A katariak persze adhattak volna érte dupla ennyit is, úgy gondolom, hogy itt is van az árban egy erős torzítás …

mikor_hazasodsz_meg.pngPaul Gauguin Nafea (Mikor házasodsz meg?)

Ez a probléma figyelhető meg az olyan alapok esetében is, amelyek például borba fektetnek. Az elmúlt években az Egyesült Királyságban bejegyzett, több, nagyjából 10-15, borba fektető alap fele tönkrement. Miért? Azért, mert a teljes összeget italba fektették, és amikor a befektetők szerettek volna kiszállni az alapból, akkor nem lehetett mit tenni, el kellett adni az eszközökből, amik viszont illikvidek voltak.

A borba fektető alapok közül néhány azt a stratégiát követi, hogy 8 évig nem lehet a befektetett vagyonhoz nyúlni, azaz kvázi zárt alapként működnek, és megpróbálnak olyan pincészeteket választani, amelyek jelentős befektetéseket hajtanak végre annak érdekében, hogy javítsák a termékeiket. Az egyedi sztorik kiválasztásának itt is nagy szerepe van, mint ahogy az általában a tőzsdén is szokott lenni.

Az elmúlt időszakban a legtöbbet drágult bor esett a legtöbbet az angliai bortőzsdén, amely 345%-ot erősödött 2005 és 2011 között, majd 40%-ot esett, részben azért, mert a kínai felhasználók átpártoltak valami más felé, ami nem olyan drága, és éppen feltörekvő.

Mások újabb stratégiákat vetnek be, az alap menedzserei rendszeres összejöveteleket szerveznek a befektetőknek, akik ezeken az eseményeken meg is kóstolhatják azt, amit az alap tart, sőt az is lehetséges, hogy nem pénzben fizetik ki azt, aki ki akarja a vagyonát vonni az alapból, hanem fizikai leszállítással, azaz a befektető megkapja a kívánt italt.

Live-Ex borindex angol fontban:

wine_index.gifForrás: Bloomberg

Mindenesetre az egyértelmű, hogy csak akkor lehet a profitot maximalizálni, ha megvan a lehetőség az időben történő kiszállásra, eladásra, aminek feltétele, hogy a terméknek hatékony, likvid piaca legyen, ellenkező esetben lehet papíron magas a hozam, de annak realizálása már közel sem biztos.

Címkék: autó festmény bor kortárs befektetés luxus oldtimer hozam befektetési alap műkincs alternatív befektetés

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr777182719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása