1990 óta 3 kamatemelési ciklus jellemezte a piacokat, 1994, 1999 és 2005-ben. Az utolsó kettő nem okozott meglepetést, hiszen arra a befektetők nagy arányban számítottak, az 1994-es eset viszont más volt. A Morgan Stanley elemzése szerint 1994 februárjában 2 nappal a kamatemelés előtt 22% volt az esélye egy 25 bázispontos kamatemelésnek, majd a következő napon ez 70%-ra ugrott. Azaz egyértelműen váratlanul érte a befektetőket a lépés.

A helyzet most is hasonló, még mindig csak 32% az esélye a kamatemelésnek:

fedfundsprob.png

Forrás: Bloomberg, saját szerkesztés

Nézzük akkor mi volt a piaci reakció! A kamatdöntés után az S&P500 majdnem 3%-ot esett (piros nyíllal jelzett nap), majd az elkövetkezendő 2 hónapban összesen 10%-ot korrigált. Utána következett egy hosszú majdnem 1 éves oldalazás, ami után ismét el tudott indulni. 

spx1994.png

 

Forrás:Bloomberg, saját szerkesztés

Címkék: történelem fed elemzés tőzsde kamat esélyek alapkamat kamatemelés monetáris lazítás FOMC S&p500 monetárispolitika napichart

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr217794652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása