cee_fund.pngA Pannon Puma 3,4%-ot ugrott múlt héten. Ennyi lett ugyanis a megelőző negyedévben a hazai gazdasági növekedés. Ennek nagy része természetesen a gépiparnak köszönhető. Az Audi, a  Mercedes és az új modelleket felvonultató Suzuki gyár nagyban hozzájárult, hogy sikeres negyedévet zárjunk magunk mögött. De természetesen nem csak mi teljesítettünk ilyen jól…

Keleti szomszédunk, Románia 4,3%-kal növekedett, miközben ott az elemzői várakozás 2,7% volt, azaz jócskán felülteljesítette az előrejelzéseket. Ugyan így tett Szlovákia is, ahol a 2,5%-os várakozások helyett 3,1%-os növekedést sikerült produkálni.  Lengyelországtól pénteken reggelre körülbelül 3%-os emelkedést vártak, amely 3,5% lett, a csehek pedig igazán nagyot léptek előre, hiszen 2014 elejétől csak átlag 2%-os növekedést tudtak felmutatni, mely 3,9%-ra nőtt pénteken. Szlovénia majd csak május végén ad számot az előző időszakok teljesítményéről. A térségben Horvátország tekinthető lemaradónak. Éves GDP növekedési üteme csak az elmúlt negyedévben fordult pozitívra, igaz, akkor sem jelentősen: mindössze 0,3%-ot ért el.

Az alábbi ábrán is látszódik, hogy a 2012-2013-as, közel recessziós hangulat után a kelet-közép európai országok ismét növekedési pályára álltak. Ennek eredményeképpen a legtöbb előrejelzés a jelenlegi gazdasági növekedés további javulását, de legalábbis szinten tartását jósolja a 2017-es év végéig. Ez jó jel, hiszen ennek nem csak a mindennapi életben lehet érezhető hatása, de a tőzsdén jegyzett cégek árfolyama is reagálhat a kialakulandó helyzetre.

gdpcee.png

Forrás: Bloomberg, saját szerkesztés

Mindezek mellett fontos megjegyezni, hogy az Eurózóna növekedési üteme a legutóbbi adatok alapján 1%, így a mi régiónk az egyik vezető az öreg kontinensen.

eugdp.png

Forrás: Bloomberg, saját szerkesztés

A megugró gazdasági aktivitáshoz azonban mindenképpen hozzá kell tenni, hogy azon sokat segített az Európai Központi Bank és ennek eredményeképpen az adott országok laza monetáris politikája. Elég, ha csak az itthon kialakult 2% alatti irányadó rátára, vagy a Magyar Nemzeti Bank által nyújtott olcsó hitelekre gondolunk. Ez természetesen nincs máshogy a környező országokban sem. Elmondható, hogy szinte mindenhol rekord alacsony áron lehet hitelekhez, kölcsönökhöz jutni. A források kamata hihetetlenül alacsony legyen szó magánszemélyről, vagy bármilyen méretű vállalatról.

Alapkamat szintek Kelet-Közép Európában:

interestrates_1.png

Forrás: saját szerkesztés

Az persze megint más kérdés, hogy mindezt ki és hogyan fogja, vagy tudja kihasználni, de a lehetőség adott arra, hogy egy meglehetősen jó időszakot lássunk magunk előtt a következő évekre, feltéve, ha mindazok a körülmények, melyek most adottak, fennmaradnak. Értjük ezalatt a laza monetáris politikát, az unióból származó beruházási forrásokat, az alacsonyabb adósságterheket. Ezt pedig ki lehet használni nemcsak a reálgazdaságban, hanem a tőkepiacokon is. A fent említett régió összefoglaló indexe a Cetop 20 index, amely a legnagyobb Kelet-Közép Európai vállalatok részvényeit tartalmazza; árfolyama a következőképpen alakult 2001-es bevezetése óta:

cetop20.png

Forrás: Bloomberg, saját szerkesztés

Látható, hogy mintha valami elindult volna. A hosszú, több mint 2 éves oldalazás után az index, és így a helyi piacok is felfelé kapaszkodnak, valószínűleg a fent említett okok és amiatt, hogy az itteni vállalatok globálisan mérve olcsónak számítanak. Persze az olcsóság bizonyos szinten indokolt, elég, ha csak a kormányzatok által kivetett különadóra, az alacsony belső keresletre, és így a nehéz, akadályokkal teli gazdálkodási helyzetre gondolunk. De ha feltesszük, hogy beindul a gazdaság, akkor az ilyen, hátráltató intézkedések előbb utóbb megszűnnek, csökkenhet a teher, és egyszerűbb lesz a profit növelése.

A befektetők is részesülhetnek a régió előreláthatólag jó teljesítményéből, hiszen az Equilor Alapkezelő elindította közép-európai részvényalapját, mely a fent említett piacokra fog fókuszálni, és tisztán részvényalapként fog funkcionálni. Ennek fényében egy több mint 50 elemű részvénycsomagot érhetnek el a befektetők, amely megfelelően diverzifikált kitettséget nyújt a keleti régióban.

 

Az Equilor Kelet-Közép Európai részvényalap weboldala

 

Amennyiben egyéb információra van szüksége, a következő elérhetőségeken megtalál minket, és készséggel a rendelkezésére állunk:

Cím: 1037 Budapest, Montevideo u.2.C.ép.III.em.
Telefon: (+36)-(1)-808-9250
Fax: (+36)-(1)-808-9251
E-mail: info@eqa.hu
Honlap: www.eqa.hu
A Társaság üzleti órái: 8.30 – 16.30

 

Elérhetőségünk linkje

 

 

Címkék: biztonság gazdaság európa stratégia befektetés részvény tőzsde bizalom befektetési alap alapkezelő fund részvényalap kockázatkezelés diverzifikáció equilor Magyarország Szlovákia Lengyelország Románia Szlovénia Horvátország eqa CETOP20 Kelet-közép-európa

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr807472008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása