bizalom.jpgAz elmúlt időszakban néhány brókercégnél az MNB által tett intézkedések kapcsán számtalan befektetőben felmerül a kérdés: Kiben bízhatom?

A bizalom nagyon összetett kérdés, nagyon nehéz megfogalmazni az összes alkotóelemét, de ami biztos az az, hogy vannak szubjektív és objektív elemei egyaránt. A legerősebb szubjektív elemek közé tartoznak: a szolgáltatói brand erőssége, a környezeti, baráti, ismeretségi kör ajánlásai, és nem utolsósorban az a hit, ami által, ha belenézünk a személyes befektetési tanácsadónk szemébe, elhisszük, hogy minden szempontból jó kezekben leszünk.

Ha az objektív tényezőket vizsgáljuk, fontos, hogy a befektetési szolgáltató az MNB (korábban a PSZÁF) által felügyelt intézmény-e, hiszen ez kötelező; e mellett a tőkehelyzete, a tulajdonosi háttere, a nyújtott szolgáltatások köre és a publikus, valamint, ha már kapcsolatban vagyunk vele, az elért, mérhető eredményei adhatnak támpontot számunkra. A jelen helyzet azért is rendkívüli, mivel könnyen előfordulhat, hogy az érintett társaságok ügyfelei között sok olyan akad, akik gondosan mérlegeltek, és mindezek figyelembevételével választották ki szolgáltatójukat.

Miért nyújtanak biztonságot az alapkezelők?

Azoknak a befektetőknek, akik nagyfokú biztonságot keresnek, s garanciát arra, hogy befektetéseik meglétét napi szinten ellenőrizzék, az alapkezelők működési modellje megoldást nyújt.      

Ennek egyik és legfontosabb záloga a letétkezelő.

Miért garantálja az értékpapírok biztonságát a letétkezelő?

Az alapkezelők által kezelt befektetési alapok értékpapírjai, valamint pénzeszközei tőle független letétkezelő szervezetnél, az Equilor Alapkezelő esetében a Raiffeisen Bank Zrt-nél vannak elhelyezve.

A letétkezelő fő feladatai:

-          Az alapkezelő befektetési tevékenysége során az Alap javára megszerzett eszközök (pénz, értékpapírok) nyilvántartása céljából pénz- és értékpapír számlákat vezet

-          elvégzi az értékpapírok letétkezelését és őrzését, elvégzi az alapokat érintő adásvételi ügyletek elszámolásával kapcsolatos teendőket

-          minden forgalmazási napra vonatkozóan nettó eszközértékelést készít, ellenőrzi, hogy az alapban lévő összes eszköz valós piaci értéken kerül-e kimutatásra. Ily módon az alapkezelő által készített napi értékelés és az ettől függetlenül készülő letétkezelői értékelés napi szinten biztosítja az alapban lévő eszközök napi piaci értékének valós értéken történő meghatározását.

-          a letétkezelő napi szinten a törvényi és a kezelési szabályzatban meghatározott limiteket is ellenőrzi

 

Tehát ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az alapok számára végrehajtott minden üzletet a letétkezelő ellenőriz. E mellett pedig az értékpapírok a letétkezelő banknál, felügyelete alatt lévő számlákon vannak.

Mindezek az alapkezelőknél működő belső ellenőrzési és partner minősítési rendszerek mellett, teljes mértékben biztosítják, az alapkezelő és a befektetési alapok prudens, átlátható és az alapkezelőtől független letétkezelő által megvalósuló napi szinten ellenőrzött működését.

Tehát, aki befektetési alapba fektet, annak egyetlen lényegi kockázata, hogy az alap a törvényi keretek és a meghirdetett befektetési politika keretei között milyen teljesítményt, milyen hozamot képes elérni.

Ebből a szempontból is kiváló teljesítményt nyújtottak az Equilor Alapkezelő alapjai. Ha prudens, átlátható, napi értékeléssel rendelkező befektetést keres, tekintse meg befektetési alapjaink hírleveleit az alábbi linkeken:

Equilor Pillars Befektetési Alap: (éves hozam, 2014.02.27-2015.02.27:  7,93%)

http://eqa.hu/befektetesi-alap/equilor-pillars-szarmaztatott-befektetesi-alap

Equilor Primus Befektetési Alap: (éves hozam, 2014.02.27-2015.02.27: 4,75%)

http://eqa.hu/downloads/Primus_2015_02.pdf

Equilor Fregatt Befektetési Alap (éves hozam,2014.02.27-2015.02.27: 10,35%)

http://eqa.hu/downloads/Fregatt_2015_02.pdf

Equilor Afrika Befektetési Alap (éves hozam, 2014.02.27-2015.02.27: 6,02%)

http://eqa.hu/downloads/Afrika_2015_02.pdf

Equilor Likviditási Befektetési Alap (éves hozam, 2014.02.27-2015.02.27: 1,3%)

http://eqa.hu/downloads/Likviditasi_2015_02.pdf

 

Címkék: biztonság jogszabály befektetés bizalom kockázat befektetési alap alapkezelő kockázatkezelés equilor letétkezelő prudens működés eqa

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr177254295
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása