gondolj4.jpgAz eddigi posztokkal ellentétben, most nem egy befektetési ötlettel rukkoltam elő, hanem a piaci szereplők gondolkodását és viselkedését próbálom megfejteni. Micimackó a Százholdas Pagonyban nem gondolkodott annyit a méz megszerzésén, mint amennyit a republikánusok és a demokraták az adósságplafon, valamint az Obamacare-ügy kapcsán. 

A legutolsó verzió szerint megint nem lesz teljesen megoldva a probléma, csak átmenetileg jegelve lesz. Egy megemelt adósságplafonon keresztül január 15-ig finanszírozzák a kormányzat kiadásait, mely február 7-ig tart ki – cserébe 2 évig nem lép életbe az egészségügyi berendezésekre kivetett adó. Tehát egy technikai államcsődről beszélünk. A piac reakciója erre akár egy nagyobb korrekció is lehetne, de amint az alábbi ábrán látjuk, mindezidáig nem ez volt a követendő példa. 

 A főbb amerikai indexek relatív árfolyammozgása

 gondolj1.jpg

A sava-borsa a történetnek az, hogy a befektetők nem tudják elképzelni a totális csőd bekövetkezését, legalábbis az indexek mozgása ezt sugallja számunkra. Halkan jegyzem meg, hogy ez sem Obamának, sem az ellenzéknek nem lenne érdeke (a részvénypiacoknak meg hatványozottan nem), hiszen többet buknának vele gazdaságilag és a népszerűség tekintetében, mint amit nyernének. 

Az amerikai jegybank szeptemberi kamatdöntését követő esés után a Nasdaq 100 és a Russell 2000 index került a kiinduló állapot fölé. Az előbbi a technológiai cégek szárnyalása miatt nem meglepő (a fogyasztási szektor mellett ez a jelenlegi kedvencem), az utóbbi már más tészta. A kis kapitalizációjú cégek a vonzóbb növekedési sztorijaik miatt általában gyorsabban esnek a blue chipeknél, ha a piacon eluralkodik a félelem – de ennek most nyoma sincs. Ez természetesen emelkedő piacon is nagyobb ugrást jelent a blue chipekhez viszonyítva. 

Mit jelent ez? Költői túlzással azt, hogy az amerikai gazdaság motorja „dübörög”. A kis- és közepes kapitalizációjú cégek inkább a hazai piacon/piacra termelnek (az export kitettség minimális vagy nincs is), azaz a befektetői társadalom a makroadatok és a bevételek növekedését látja, és ezt a jövőre nézve is elhiszi.  

A Dow Jones és az S&P 500 esetében már megjelenik az export kitettség, ezeknél egy erős dollár megnyirbálja a bevételeket. Akkor a DAX mit keres új csúcson? Egyre több hedge fund és alapkezelő súlyozott át az utóbbi időben erre a piacra, hiszen sokkal több az alulárazott részvény az öreg kontinensen, és nem kell félni a plusz likviditás eltűnésétől (mint a Fed kapcsán Amerikában). Plusz az erős dollár/gyenge euró, ami az S&P 500 és a Dow Jones esetében negatívumként jelentkezik, itt a pozitívumok közé sorolható. 

Ezek után már csak egy dolgunk van: kitalálni, hogy a piac többsége mit gondol az előttünk álló időszakról. Közelítsük meg a dolgot az értékeltség oldaláról, mivel sokan ezt nézik:

 gondolj5.jpg

Forrás: Bloomberg, saját számítás

*A 2001-2002-es adatok (252 és 84) torzítják a becslést, ezért a 10 éves átlagot használom

 A fent felsorolt indexek, az S&P 500 index kivételével, nem egy kicsavart, túlhúzott piac látszatát keltik a jelenlegi és historikus P/E-ráták alapján. Ez a mutató az árfolyam és a múltbeli vagy éppen a várható nyereség hányadosa. Optimista piaci hangulatban a befektetők bíznak a cégekben, elhiszik a menedzsment eredménynövekedést tartalmazó vízióit, ezért hajlandók többet fizetni egy részvényért. Nézzük meg az alábbi ábrát a jövőbeli várakozások kapcsán. A piros vonal azt jelenti, hogy kisebb-nagyobb megszakításokkal négyéves csúcsra ugrott az optimizmus az amerikai piacon, ami együtt járt a profitvárakozások bővülésével is (sárga oszlopok).

 S&P 500 index 12 havi előretekintő profitvárakozásainak változása

gondolj3.jpg

Forrás: www.businessinsider.com  

Szóval probléma nincs, és irány fölfele? Majdnem. A piac eddig hűen kitartott a mellett, hogy bólintanak az amerikai költségvetésre és rendben lesznek a dolgok, ezért emelkedtek a börzeindexek. Kicsit „buy on the rumor, sell on the news” érzésem van, tehát hírre venni, bejelentésre eladni.

Címkék: elemzés Címkék S&p500 p/e Nasdaq

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr105583453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása