olasz3.jpgEurópa, Olaszország, Garda-tó. Kiemelt üdülési övezet, superior szálloda. Este 9 óra, vacsora közepe.

Giancarlo (több éve itt dolgozó, tapasztalt, ámbár álmodozó szemű pincérünk): - Még egy ásványvizet?

Törzsvendég: - Köszönöm, kérek!Giancarlo gondosan felírja a számlára, azonnal elmegy az asztaltól nem több,mint két méterre lévő ásványvizes pultjához, felemeli a jéghideg, gyöngyöző üveget, elindul a vendég asztala felé, majd a legnagyobb természetességgel leteszi azt a mellette lévő asztaltársasághoz, akik kissé csodálkozva bár, de nem igazán meglepődve kitöltik.:-) Giancarlo örül, elvégezte a munkát.

Az olasz statisztikai hivatal július 1-ji közlése szerint májusban a munkanélküliségi ráta az előző havi 12%-ról  új rekordot döntve –, 12,2%-ra emelkedett.  A munkanélküliek száma 3,14 millióra nőtt, amely 18,1%-os emelkedés az előző év azonos hónapjához viszonyítva (+480 ezer fő).

A dolgozók száma 56% volt, (22,58 millió fő), az inactivity rate, vagyis azon emberek száma, akik munkaképesek, de nem dolgoznak, 36,1%.

Az 1983 óta mért adatoknál az éves, átlagos munkanélküliségi ráta 9,05%. A jelenlegi szint rekord, a legalacsonyabb szintet a válság előtti utolsó periódusban, 2007 áprilisában mérték, 5,9%-kal.

A fiatalok – 15 és 24 év közöttiek – munkanélküliségi rátája 40,5%-kal 36 éves csúcsra emelkedett áprilisban; a májusi érték: 38,5%! Riport a fenti problémáról:

http://www.presstv.ir/detail/2013/06/01/306535/italy-youth-jobless-rate-at-36yr-high/

Egy plasztikus cikk Paolo Manasse-tól, a bolognai egyetem professzorától, az olasz gazdaság válságának okairól:

http://www.voxeu.org/article/roots-italian-stagnation

Az olasz és német munkanélküliségi ráta 2011 májusától: 

 olasz1.jpg

olasz2.jpg

Európában még nagyon sokáig szükség lesz az EKB és a jegybankok szerepvállalására, e mellett azonban a megszorító politikák a restrikciós hatás miatt egyre kevésbé fognak működni, ilyen mértékű és trendű munkanélküliséget, mely a gyenge gazdaságokat sújtja, további megszorításokkal nem lehet kezelni, sem gazdasági, sem politikai értelemben.

Egyébként Giancarlo barátunk a hét hat napján reggel nyolctól este 11-ig ugyanolyan lelkesedéssel, vidámsággal és készségesen fogadja és szolgálja a leginkább német, holland és dán vendégek kívánságait, többször is feltéve a joker kérdést:

„-Tutto bene?”  És „Igen, minden rendben van”, hiszen hogy is lehetnének a dolgok másként, mint tökéletesen rendben,  egy ilyen gyönyörű környezetben!

olasz4.jpg

Címkék: politika nyaralás munkanélküliség Címkék Olaszország

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr465407406
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása