roaming.jpgA hazai mobil cégek a különadók után újabb gyomrost kaphatnak, ha életbe lép a jelenlegi tervezet, miszerint 2014-től Európán belül mindenhonnan ugyanannyiba kerülne majd a telefonálás, mintha otthon beszélnénk a hívott féllel. Ha a brüsszeli célok teljesülnek, akkor drasztikusan csökkenhetnének a nyaralásról küldött sms-ek, de a szülőket megnyugtató hívás is sokkal kedvezményesebb lehet. Azonban ne legyenek illúzióink; az, hogy külföldön egy olyan cég telefonos hálózatát vesszük igénybe, amelynek nem vagyunk ügyfelei, a jövőben sem lesz ingyen, tehát végül is a költség egy részét várhatóan a végső felhasználó fizetheti majd meg.

 Ezt figyelembe véve a Magyar Telekom nem lesz könnyű helyzetben a következő években. A héten bejelentett új adóteher 3-4 milliárd Ft nettó negatív hatást hozhat az eredménysoron. Mivel csak vállalatokra vonatkozik a növelt telekom adó, ezért az áthárítása is igen nehéz. A Magyar Telekom fair értékét 20-30 Ft-tal csökkentheti e tétel. Ebből a piac már ~20 Ft-ot be is árazott a kereskedés során. Nagy valószínűséggel az újabb adó mellett az 50 Ft-os osztalékszint már nem tartható jövőre. Véleményem szerint a 35-40 forintos osztalék tartható még, ami a 340 forintos árfolyam mellett még mindig 10% körüli osztalékhozamot jelenthetne a befektetőknek, azonban a 2014. májusi osztalékfizetés még nagyon messze van, ezért nem érdemes most ezzel számolni. Ha negatív lesz a hangulat a piacokon, akkor meglátásom szerint tovább eshet az árfolyam.

 matav.jpg

A szektoradók következtében évről évre csökken a Magyar Telekom profitja, továbbá a piaca is szűkül.  Ennek fényében talán nem is meglepő, hogy az elemzők csökkentik a részvényre a célárat és az osztalékvárakozásukat is, melynek következtében egyre kevésbé vonzó a papír.   

Címkék: telekom befektetés adó osztalék BUX

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr915369230
süti beállítások módosítása