auto.jpg„A nyuszika sétál az úton, egyszer csak jön egy új biciklivel a mókus.

- Te mókus, honnan volt pénzed erre a biciklire?

- Én nem iszom el az összes pénzem.

Másnap a nyuszika a mókus mellé áll egy Ferrarival.

- Honnan volt ennyi pénzed, nyuszika?

- Beváltottam a sörös üvegeket.”

Gyerekkorunk slágervicce volt a nyuszika története, aki a szorgos erdőlakókat lekörözve a visszaváltott sörös palackokból vette meg a csúcs szuper, tűzpiros Ferrariját. Elképzelhető, hogy a nyuszika nem csak a viccekben létezik?

A hétvégén találkoztam az egyik barátommal, aki Amerikában él, és köztudottan szeret sörözni. Mindinkább igaz ez azóta, hogy rájött, az elmúlt évben azzal a pénzzel érte el a legmagasabb hozamot, amit sörre költött.

Tegyük hozzá, a barátomnak különös érzéke van a befektetésekhez: tavaly májusban vett HP részvényt, ami az Autonomyhoz kapcsolódó leírás miatt ma -6,23%-on tartózkodik, és befektetett a Dalkiába is, amin nagyjából 80% veszteséget szenvedett el. Természetesen nem maradhatott ki a Facebook IPO-ból, és a diverzifikáció jegyében, szintén tavaly, az aranybányászati cégek részvényeit tömörítő BEARX indexbe is belevett: az év végi teljesítményértesítője szerint a befektetett 1 000-ből 844 dollárja maradt.

Ezzel szemben kiszámolta, hogyha az 1 000 dollárból sört vett volna, és valamennyi aludobozt visszaváltotta volna, akkor ezzel 232 dollárt keresett volna, ami 20%-os hozamot jelentene.

Amikor a történetet elmeséltem egyik itthoni kedves sörivó barátomnak, rögtön felcsillant a szeme, hogy végre erős argumentumot talált arra az esetre, ha felesége újra az elfogyasztott sör mennyiségére kezdene utalni. Sajnos azonban egy kis utánaszámolással le kellett hűtenem a kedélyét: ha itthon átlagosan 200 Ft-os sörárral számolunk, és tudjuk, hogy 5 aludobozt 10 Ft-ért váltanak vissza, akkor is csak 1%-os hozamról beszélhetünk. Ha pedig valaki a drágább söröket szereti, akkor sajnos még ennél is rosszabb a helyzet.

Tehát, kedves sörivók, messze még az idő, hogy kedvenc időtöltésük nálunk is Ferrarit teremjen.

Címkék: sör hozam

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr725302177
süti beállítások módosítása