kep4

Eltelt 2013 első negyedéve, így az amerikai hedge fundoknak kötelességük közzétenni pozíciójukat. Persze erre sem lehet mérget venni, hiszen ezen adatok jókora késéssel jutnak el hozzánk, sőt a short pozícióikról be sem kell számolniuk, így igen nehéz lehet kiböngészni azt, hogy ki és mivel keresett igen nagy pénzt.

Az elmúlt héten, május elején új csúcsot ütött a Dow Jones, és az S&p500 is, így a big cap sincs már lemaradva a small és midcap vállalatoktól, melyeket például a Russell 2000 index reprezentál. Ennek apropóján talán érdemes lehet megnézni, hogy mibe fektetik pénzüket a „nagyok”, a smart money.

Talán a legérdekesebb vétel Soros György JC Penney-ben vásárolt 7,6%-os részesedése volt. A kiskereskedelmi áruház élére nem is olyan régen azt a Ron Johnsont nevezték ki, aki anno az Apple Store-okat hozta létre, és dizájnolta. Munkássága nem volt maradandó a JC Penney esetén, el is küldték, helyét a Ron Johnson előtti éra vezetője vette át. Magának a cégnek elég tetemes adóssága van, viszont több ingatlan is a tulajdonában van, melyek nagyjából részvényenként 11 dollárt érnek.  A vezetőség terve az volt, hogy felfuttatják a céget, mint anno a GAP-pal tették annak tulajdonosai, hiszen az egy elég komoly sikersztorinak tekinthető. Eddig ebből nem sokat látunk, és az ingatlanok ellenére sem lehet a JC Penney-t REIT-nek tekintetni.

Másik nagy tulajdonosa a Pershing Square Capital, Bill Ackmannal az élen, akinek neve az utóbbi időben összefonódott a Herbalife-fal is. Nézetei szerint ez utóbbi cég, amely táplálék-kiegészítőket árul, multilevel-marketingre épül, egy egyszerű pilótajáték, s így nulla az értéke. Persze azt nem tudom, hogy egy 1980-ban létrehozott cégről miért 2013-ban derül ki, hogy pilótajáték, mint ahogy az is furcsa, hogy ha Ackman 2012 év végén nem hozza nyilvánosságra gigantikus short pozícióját, akkor a hedge fundja semmi hozamot nem produkál. A másik oldalon Carl Icahn áll, aki folyamatosan növeli tulajdonrészét a cégben, és a vezetőség átalakítására törekszik. Ez a játszma még nincs lefutva szerintem, és további érdekességeket fog még rejteni.

Dan Loeb Third Point alapja is május elején tette közzé pozícióit, így újakkal bővült a portfoliója, többek között: Japan Tobacco és Banco de Brasil, de legnagyobb pozíciója továbbra is a Yahoo, a Virgin Media, és az AIG.  Dan Loeb többek között korábban longolta a fent említett Herbalife-ot is; akkor azt hittem, hogy Carl Icahn mellett ő is bízik a cégben, de később kiderült, hogy csak egy pair trade-nek a long oldala volt, így azóta az a pozíciója már meg sincs.

A napokban volt a görög Hellenic Petroleum kötvénykibocsátása is a nemzetközi piacokon; ahol az eredeti mennyiség 400 millió euró lett volna, de mivel közel 1,8 milliárdra érkezett jegyzés, megemelték az összeget 500 millió euróra. A kötvények 8,25%-os hozamon keltek el. A Hellenic Petroleum volt a 3. olyan cég a görögöknél, aki a nemzetközi piacokon vont be forrást az ország 200 milliárd eurós megmentése óta. Bennfentesek szerint a fő vételi erő angol és amerikai fixed income hedge fundoktól jött. Azaz, úgy látszik, hogy a periféria kötvényei még mindig jó táptalajt nyújtanak a spekulációnak, hiszen tudjuk, hogy például a fent említett Third Point is rengeteg pénzt keresett 2012-ben, portugál illetve görög államkötvényekkel.

Utoljára maradt a Lone Pine Capital portfoliója, amely szintén jelentős hedge fund. Legutóbbi vétele a Cognizant Technology Solutions, amely az 5 legnagyobb kitettsége között szerepel az alapnak. Az említett vállalat cégeknek kínál IT-megoldásokat szinte minden szegmensben. Viszonylag drága, ha p/e alapon próbáljuk meg értékelni a céget, de ez nem meglepő a Lone Pine esetében, hiszen ilyen cégeket előszeretettel tart a portfoliójában, például ilyen az Equinix is, ami adatfelhő szolgáltatást kínál szerte a világban.

Címkék: befektetés technológia tőzsde kötvény hedge fund Görögország Soros György S&p500 Russell2000

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr625287187
süti beállítások módosítása