kep3Futball-lázban ég Németország, miután két csapatuk is, a Bayern München és a Borussia Dortmund is bejutott a BL döntőjébe. Nemhiába emlegetik oly sokszor Gary Lineker szállóigévé vált mondatát, miszerint „a futball egy olyan játék, amit 22-en játszanak 90 percen át, és a végén mindig a németek nyernek”.

 

Személy szerint én is foci-rajongó vagyok, mint oly sok férfitársam. A sokpasszos, látványos foci híveként alig győztem kapkodni a levegőt, mikor kedvenc csapatomra, az FC Barcelonára megalázó vereséget mért a „bőrnadrágosok”-ként emlegetett Bayern München a negyeddöntőben. A fociban bármi megtörténhet, mivel a labda gömbölyű, de erre én sem számítottam.  

Az ősi rivális, Real Madrid elleni meccsen ki másnak, mint a Borussia Dortmundnak szurkoltam. No nem a Real Madriddal szembeni ellenérzéseim miatt, hanem mert szép lassan beleszerettem a Jürgen Klopp edző által összerakott csapatba. Az alig 20 éves Mario Götze vezette középpályás tandem teljesítményéről ódákat lehetne zengeni, így nem meglepő, hogy a top csapatok mindegyike szívesen látta volna soraiban az ifjú reménységet.

A negyeddöntő előtt érkezett a hír, hogy az ősi rivális Bayern München 37 millió euróért leszerződtette Mariot. Az időzítés nem volt túl szerencsés, és sok szurkoló elképedt a döntésen, de a csapat megmutatta tartását, és 4-1-re elpáholta a királyi gárdát. A Borussia nem tartozik a gazdag klubok közé, és tudatos gazdálkodást kell folytatnia, hiszen 2005-ben a csőd szélére jutottak. Látva a BL-szereplést, és tudva, hogy mekkora pénzkötegek mozognak a sportágban, azért mégiscsak furcsa volt nekem a játékos elengedése.

Ekkor eszembe jutott, hogy 2000 végén 11 eurón bevezették a német tőzsdére a csapat részvényét . Rápillantottam a grafikonra (ticker: BVB.DE), és a transzfer napján egy 5%-os mínuszt, a Real Madrid elleni meccs másnapján pedig egy 7%-os pluszt produkált az árfolyam. Ha már itt vagyok, gondoltam, megnézem a csapat pénzügyeit.

Az UEFA az alábbi összegeket fizeti a csapatoknak. A főtáblára jutás 8,6 millió eurót ér. Csoportkörben a döntetlen 0,5 millió, a nyert meccs 1 millió eurót ér. A legjobb 16-ból való továbbjutás 3,5 millió euró, a nyolcaddöntőből való továbbjutás 3,9 millió euró, a negyeddöntő teljesítése pedig 4,9 millió eurót ér. A döntőben a vesztes 6,5 millió euróval, a nyertes pedig 10,5 millió euróval lesz gazdagabb a győzelmi eufórián kívül.

 Borussia Dortmund bevételeinek várható alakulása

Kép2

*Edison elemzőcég előrejelzése

** Bővítve a negyeddöntős továbbjutás, döntő megnyerése és játékos eladások összegével

Beszéltünk már Mario Götze eladásáról, de a Real Madridnak 4 gólt verő Robert Lewandowski is bármelyik csapatba beférne a világon. Kérőkből nincs hiány: a Manchester City, a Manchester United és a Bayern München érdeklődéséről is lehetett hallani. A www.transfermarkt.de szerint Lewandowski piaci értéke 28 millió euró. Ne legyen kétségünk afelől, hogy ha BL-t nyer a Dortmund, és a lengyel válogatott büszkesége még gólkirály is lesz, akkor tovább hízik ez az összeg (Cristiano Ronaldo 12 gólnál jár). Becsléseim szerint akár 35 millióig is elmehet a licit.

Természetesen a két sztár elvesztése esetén játékosokat kellene vásárolni, de az értük kapott összegből máshol komplett csapatot vesznek. Látva Klopp eddigi filozófiáját, miszerint tehetséges fiatal játékosokba fektet, majd eladja őket drágán (Lewandowskit 2010-ben 4,5 millió euróért vették a Lech Poznan-tól) biztosan állíthatom, hogy pénzügyileg is győztes év lesz az idei a Dortmund számára.

Így érdemes lehet előre innom a medve bőrére, és megvennem a csapat részvényeit, hogy ne csak a BL-trófea legyen a miénk.

Címkék: sport foci befektetés hozam BorussiaDortmund

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr885285424
süti beállítások módosítása