2012 viszonylag egyszerűen telt el a piacokon, feltéve, ha élünk az utólagos okoskodás fegyverével.  A 10 éves amerikai államkötvény lejött 2%-ról 1,7%-ig, de volt közben 1,4%-on is, áramlott a pénz a kötvényalapokba. Eközben a részvényalapokba csak év végén, 2013 elején láttunk komolyabb pénzbeáramlást, de ez nem rendítette meg az amerikai piacot, ugyanis az S&p500 1250-ről 1400 körüli értékre ugrott év végére, ma már 1520-nál van az index.  Még pompásabb a kép, ha megnézzük a smallcapot, a Russell 2000 ugyanis új csúcson tanyázik, 920 feletti értékével.

Az ábrán szépen látszik, hogy gyakorlatilag a 2008-as válság kirobbanása óta alig van a részvényalapokba pénzbeáramlás, az amúgy meg kockázatmentesnek hitt kötvényalapokba még most, nulla százalékos hozam, és sok helyen mínuszos reálhozam esetén is továbbra is áramlik a pénz.         

 bondeqflow

A kérdés azonban az, hogy fel kell-e készülnünk egy olyan helyzetre, ahol alacsonyabb a hozam, mint amit eddig megszoktunk. Nyilván, ha a kockázatmentes hozam lecsökken – és szerintem az amerikai kockázatmentes hozamot nyugodtan vehetjük jelenleg nullának (az már persze más kérdés, hogy a kötvények jelenleg elég magas kockázatot hordoznak, s ha nem lenne a háttérben a Fed nehéztüzérsége, akkor egy kis kamatemelés jelentős veszteséget okozna); – úgy a részvények hozama sem lesz eget verő. Jelenleg kb. 3-4%-os prémiummal szokás számolni a tudományos modellekben, azaz nem biztos, hogy célravezető az, hogy a legtöbb alapkezelő, befektetési menedzser az inflációt meghaladó 6-8%-os éves hozammal számol.

Különösen érdekes lesz ez a nyugdíjpénztárak esetében, ahol a teljes részvényhányad kb. 48% körüli, a maradék treasury-ben áll. Így, mivel lecsökkent a kötvények hozama, a részvényeknek 12-13, reál értelemben 10%-os éves hozamot kellene produkálniuk, hogy ezen pénztárak kielégítsék a kötelezettségeiket.

A Credit Suisse elemzése alapján a következő ábrán láthatjuk, hogy milyen hozamok voltak 1950-től és 1980-tól, és hogy a jelenlegi sejtések szerint milyen hozamokra kell felkészülnünk az elkövetkezendő években. A legtöbb piacon úgy néz ki, hogy 3-4%-os részvényhozamra, és éppen nulla feletti kötvényhozamra kell számítanunk.

 

yield

Forrás: Credit Suisse Global Investment Returns 2013

Címkék: nyugdíj tőzsde hozam S&p500 Russell2000

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr915117539
süti beállítások módosítása