china elephant.jpgA világ három nagy jegybankja folyamatos akcióban van a 2008-as nagy válság óta. Persze vannak átfedések, hol az egyik kapcsol teljes gázra, hol a másik, de alapvetően elmondható, hogy az amerikai FED, a japán jegybank és az európai központi bank is folyamatosan laza monetáris politikát folytat. Természetesen meg lehet említeni még az angol jegybankot, ami fontos, de mégis kisebb szereplő, elég, ha csak a mérlegfőösszeget vesszük alapul.

 

Az akciók talán nincsenek összehangolva, de azt gondolom, hogy ez éppen jó a piacoknak, hiszen a FED mennyiségi lazítás-programja szinte a 2008-as recessziótól tartott és tart még most is, igaz, a kötvényvásárlásokkal már leálltak a múlt hónapban. Az európai központi bank növelte a mérlegét, aztán az LTRO keretében kifizetett pénzeket a bankok szépen visszafizették a banknak (amelyeket, mellékesen megjegyzem, a központi banknál tartottak tartalékként), így most újabb lazítást vár tőle a világ. A japán jegybank pedig ebben az évben kapcsolt szinte elképzelhetetlen sebességre, mindent megmozgatva azért, hogy legyen gyengébb jen, legyen egy kis infláció, és valami amúgy is történjen már abban a 20 éves nihilben, amibe a szigetország 1990 után került.

 BAML - Balance Sheets of Central Banks.jpg

Jegybankok mérlege

Az ábrán egyértelműen látszik, hogy a négy nagy jegybank teljes mérlegfőösszege 12 000 milliárd USD körül alakul.

Az elmúlt hónapokban azonban újabb szereplő jelent meg ezen a „piacon”, méghozzá a kínai jegybank. Ez nem is különös, hiszen a válság előtt 10% feletti gazdasági növekedést produkált a gazdaságuk, ami mostanra 8% alá esett, és folyamatos a csökkenés, mivel például az elmúlt három negyedév eredménye a következő volt: 7,8%, 7,7% és 7,4%. Ebben a helyzetben pedig valamit lépni kell, még annak ellenére is, hogy a kínai döntéshozók többször kifejtették, hogy nem cél a rövid távú stimulus, nem ez fogja őket motiválni, hiszen nagyjából mindegy, hogy a 7,5%-os érték körül kis hibával hol található a GDP növekedés. Egészen pontosan ez év áprilisában ilyen kijelentések hangzottak el:

"We will not take, in response to momentary fluctuations in economic growth, short-term and forceful stimulus measures," Li said. "We will instead focus more on medium- to long-term healthy development." „It does not matter if economic growth is a little bit higher than 7.5 percent, or a little bit lower than that."

Ettől függetlenül a gazdasági növekedés lassul, és a fő komponensei is, mint például az ipari termelés, a kiskereskedelemi forgalom, de olyan gazdasági mutatók sem állnak túl fényesen, mint például az ingatlanárak, vagy az ezekhez köthető betonacél árak is meredeken esnek.

 china industrial prod.gifKínai ipari termelés év/év, forrás: Bloomberg

Az ábrán a kínai ipari termelés éves növekedési üteme látható. A folyamatos csökkenő trend az ipar lassulását jelzi.

 

 

china retail sales.gifKínai kiskereskedelemi forgalom év/év, forrás: Bloomberg

A kiskereskedelem növekedése is csökkenő pályán van, bár a 10-12%-os éves növekedési ütem azért nem rossz. Kína elhivatott célja, hogy magasabb legyen a belső fogyasztás, így itt mindenképpen javulás szükséges.

 

china fixed investments.gifKínai befektetések év/év, forrás: Bloomberg

A befektetések a gazdaság, és a növekedés egyik legfontosabb eleme, ha ez csökken, akkor a jövőbeli kibocsátás is nagy valószínűséggel csökkeni fog.

 

china housing.gifKínai lakásárak év/év, forrás: Bloomberg

A legnagyobb városokban tapasztalható ingatlan árváltozás éves szinten. Véleményem szerint még nincs probléma, da a hosszú távú átlag alatti növekedés nem tenne jót a GDP növekedésnek.

 

betonacél.gifBetonacél határidő, aktív kontraktus, forrás: Bloomberg

Korábban szinte minden nyersanyag emelkedett amit kína felhasznált például az építkezésekhez. Ilyen a betonacél is, ami egy hosszú sávból tört le, de meg lehetne említeni a vasércet is, ami hasonló formációt mutat.

 

Mindezek fényében nem furcsa az, hogy a PBOC, azaz a kínai jegybank is lazításba kezdett, bár ezt így még nem igazán mondja ki senki, de szeptemberben és októberben 126 milliárd dollárt jutatott a bankrendszerbe. A fő cél pedig a likviditás biztosítása és a kamatköltségek csökkentése. Ez pedig szépen lemérhető a bankközi kamatlábaknál is, amelyek a következőképpen alakultak az elmúlt 4 hónapban:

 china irs.jpg

Forrás: Bloomberg, saját szerkesztés

Folyamatos csökkenés figyelhető meg az egy éves ráta augusztus elején még 4,55% volt, pénteken viszont már csak 3,9%, ami arra utal, hogy el vannak árasztva likviditással, senki sem számít magasabb kamatokra a jövőben. (Emellett a legutóbbi pénteki adat még inverz is, de ettől most tekintsünk el.)

A kínai jegybank mérlegfőösszege jelenleg 5,5-6000 milliárd dollár, aminek körülbelül 80%-a devizatartalék, ami viszont három hónapja nem növekszik, vagyis lassult a deviza-beáramlás, ezt is próbálják áthidalni a tervezett monetáris intézkedésekkel.

Az a véleményem, hogy bár a világ központi bankjainak talán nem tűnnek összehangoltnak a cselekedetei, de ha jobban megnézzük, nem is alakulhattak volna jobban. Az USA éppen kivezette a kötvényvásárlást, miközben a japán jegybank bejelentett egy hatalmas intézkedést. Az európai központi bank most készülődik valamire, és ugyanez mondható el a kínai intézményről is, miközben a FED-nél hallani olyan hangokat, hogy ha minden kötél szakad, visszatérnek a piacra. Az elmúlt időszakban a piac a jegybanki likviditás rabjává vált, amit az is jól reprezentál, hogy az amerikai kincstár legutóbbi elemzése szerint, amikor a FED hetente több mint 5 milliárd USD-t költött vételekre, akkor az S&P 500 570 pontot emelkedett; amikor 5 milliárd alatt volt a heti mennyiség, akkor az index 141 pontot emelkedett, és amikor épp eladást eszközölt a jegybank, akkor az S&P 500 is esett.

Ha a piacok továbbra is a likviditás rabjai lesznek, akkor ezek a jegybanki intézkedések további emelkedést is eredményezhetnek a piacokon. 

Címkék: kína ingatlan gazdaság infláció gdp befektetés fed elemzés kötvény S&p500 monetárispolitika qe

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr116886285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása