alienware1A személyi számítógépek piacán végbemenő folyamatok horrorfilmbe illő jelenettel bővültek az első negyedévben. Az IDC statisztikája szerint az előbb említett szegmensben 14%-kal estek a megrendelések év/év alapon, amire az iparágban 1994 óta nem volt példa.

A lassan őskövületnek számító asztali PC-k képtelenek lépést tartani az okostelefonok és tabletek folyton fejlődő piacával. Nem csak az árkategória, hanem a kényelmi szempontok, és a kütyük által nyújtott élmény is nehezen összehasonlítható. Kicsit olyan érzés lehet ez, mint amikor a kisgyerek elszabadul a cukorka boltban és fél perc alatt elfelejti az anyukája által készített vasárnapi zserbó ízét.      

 

A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy idén a világ okostelefon-értékesítései 1 milliárd darab körül alakulhatnak – elütésnek tűnhet első látásra, de tényleg nem az. Mindeközben a PC-piac ennek csupán a harmadával növekedhet. 

A pár évvel ezelőtt nagyágyúknak számító vállalatok, mint például a Dell, HP, Intel vagy éppen a Microsoft árfolyamában meg is látszik ez a trend. Az utóbbi hónapokban azonban valami megváltozott az árfolyamokban – természetesen a QE3 pozitív hatása itt is érvényesül, de mintha valami más faktor is bejátszana a képletbe.

 pc                  

Forrás: Reuters, Equilor

 

Az egyik ilyen tényező lehet a részvénypiacokon időnként felemlegetett „kifeneklés hatása”. Gondolok itt arra, hogy a befektetők egy idő után úgy gondolják, hogy már eleget esett az árfolyam, és valamiféle tudat alatti kényszert éreznek arra, hogy megvegyék a társaság részvényeit.

Iparági szinten valóban alulértékeltnek számítanak a fenti részvények. Az előretekintő P/E ráta 12,58-as értékével számolva a HP 50%-os, a Dell 32%-os, a Microsoft 23%-os, míg az Intel 14%-os diszkontot mutat jelen pillanatban. A realitások talaján maradva azonban ezek a számok túlzóak lehetnek. A piac szerintem túlságosan korán kezdte meg beárazni az üzleti fordulatokat és az esetleges feldarabolásokat/eszközértékesítéseket.

Másfelől a P/E ráták az év eleji árfolyam-rali ellenére sem szálltak el. Ez azt jelentheti, hogy a profit-várakozások is emelkedtek, aminek a bevezetőben leírtak miatt egyre nehezebb lesz majd megfelelni. A kérdés már csak az, hogy a befektetők ezt mikor veszik észre – szerintem ez nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni.  Mindenesetre, ahogy a mondás tartja: „Ajándék lónak ne nézd a fogát!”

Címkék: pc befektetés technológia Microsoft Dell Ibm p/e

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr945229783
süti beállítások módosítása