carry_1.png

 

Kevés aktuálisabb piaci lehetőség kínálkozik a befektetők számára a közeljövőben, mint a carry trade. Ahogy a világ vezető jegybankjai eltérő kamatpályára állnak, úgy kaphat újabb lendületet a legősibb devizapiaci stratégia, a carry trade.

hal.pngA vállalati felvásárlások mindig a kedvenc befektetési ötleteim voltak. Az utóbbi időben több már lezárt vagy még folyamatban lévő, de ígéretes M&A tranzakcióban voltunk érdekeltek. Ilyen volt az AB Inbev – SABMiller összeolvadás vagy a még lezáratlan Bayer – Monsanto felvásárlás.Ennek kapcsán szeretnék felidézni egy közel 15 éves történetet a hazai tőzsde történetéből:

meet-me.pngEgy olyan világban élünk, ahol a közösségi oldalak szerepe megkérdőjelezhetetlen. Ez nem csak a mindennapjainkra igaz, hanem az üzleti életre is. Olyannyira, hogy manapság egy cég marketing szempontból óriási hátrányba kerül, ha nem képviselteti magát valamilyen közösségi oldalon. Természetesen az elérhető potenciális ügyfélszám miatt fontos ez.

 

huf.pngBekövetkezett az, amire korábban még nem volt itthon példa. Hazánk a múlt héten hivatalosan is belépett a negatív hozamú országok klubjába, minthogy a három hónapos diszkontkincstárjegy aukción az Államadóság Kezelő Központ által elfogadott ajánlati hozamsáv alja a mínusz 0,01%-os negatív tartományba esett. A sajtó érthető módon felkapta hírt, de mi nézzünk inkább az események mögé: mi történt valójában s mik a kilátások?

size_810_16_9_barragens-e1462344550638-696x347.jpg

A Samarco cég kötvényei jelenleg a névérték 69%-án forognak, miután a legutóbbi kamatfizetésnél az adósságszolgálatot felfüggesztették. Miért látunk lehetőséget egy ilyen vacak papírban?

 

 

05_omv_550.jpgAz OMV körül az utóbbi időben több, a befektetők érdeklődését felkeltő esemény történt. A részvény árfolyama az elmúlt egy évben 43%-ot emelkedett. Ha az osztalékot is figyelembe vesszük, akkor ez az érték 48% felett van.

2017-03-14-flagofcolumbia.png

Kolumbia az elmúlt években méltán híres országgá vált, hiszen a „Narcos” sorozaton keresztül bepillanthattunk az ország szövevényes gazdaságába, megcsodálhattuk szépséges tájait, és megismerkedhettük híres-hírhedt állampolgáraival is. Írásunkban most a kolumbiai tőzsdeindex kerül terítékre.  

 

Címkék: index dél-amerika befektetés Kolumbia BÉT BUX Tőzsdeindex

2016-11-21-huf.pngIgaz, hogy a dollárbikák az amerika választást követően újból támadást indítottak, a karámajtót azonban nem tudták áttörni. Meglepő, de a múlt heti őrült USD szárnyalása után sem változott az USDHUF technikai képe. Sőt, 292 forint környékén eladási zónába érkezett a devizapár, ahogy az elmúlt hónapokban ez a szint erős ellenállási zóna volt. 

Címkék: gazdaság európa fed elemzés tőzsde gazdasági növekedés

usdbull.png

Már a taxisok is váltig állítják, hogy érdemes a „zöld hasúba” fektetni, hiszen a FED közelgő kamatemelése további dollár erősödéssel járhat. Bátran kijelenthető, hogy dollár mánia van. Természetesen van alapja a dollár optimizmusnak, hiszen az amerikai deviza jól teljesített az elmúlt években, azonban további jelentős felértékelődést nem valószínűsít a grafikon. A dollár index hetes grafikonja, valamint a dollár 12 hónapos Libor árfolyammozgása más sztorit mesél, mint ami a köztudatban él.  Azaz, szerintem közel 10% prémium van az amerikai devizában.

Fanyar mosoly van az arcomon hetek óta. Az augusztusban a 40 dolláros szintről megfogalmazott olaj rali az elmúlt hónapokban szépen megvalósult és azóta a WTI árfolyama több mint 20%-ot emelkedett. A mosoly teljesen jogos, hiszen az általam igen nagyra becsült technikai elemzés remekül azonosított egy valószínűbb piaci irányt, amit egy őrült száguldás követett. Hogy örömöm még sem teljes, az annak tudható be, hogy a piaci forduló 2 dollárral feljebb alakult ki, mint az előre kijelölt vételi szint. Most felmerül a kérdés: „Hogyan tovább olaj?” Vajon érdemes most csatlakozni az elmúlt hónapok ralijához az 51 dolláros szinten? A válaszom egyértelmű: nem. Sőt, akár egy mély korrekció is előttünk állhat.

2016-10-20-oil-blog-1.png

Sem a WTI napos grafikonja, sem a legérzékenyebb nyersanyagdeviza, az USDRUB árfolyammozgása nem favorizál további jelentősebb olaj szárnyalást. Sőt! Az USDRUB hetes grafikonja továbbra is masszív emelkedő trendet mutat, annak ellenére, hogy mély korrekció alakult ki 2016-ban. Érdemes azonban megemlíteni, hogy az év második felében az USDRUB korrekciója lelassult és egy klasszikus ék formációt öltött. Ez a lelassuló árfolyammozgás egy jelentősebb elmozdulást vetít előre, és a több éves töretlen hetes emelkedő trend inkább az emelkedést favorizálja. Ha a technikai alakzat nem lenne elég meggyőző érv arra, hogy limitált a tér az USDRUB árfolyammozgásában délfelé, akkor érdemes kiemelni a 60-61 rubel körül húzódó technikai szintet. Ez a technikai zóna komoly vételi szintet jelent, ahonnan egy jelentősebb elpattanás alakulhat ki. Indirekt módon ez olaj árfolyamára negatív jelzés.

2016-10-20-usdrub-blog-2.png

A WTI hetes grafikonja kevésbé egyértelmű, mint az USDRUB árfolyammozgása, azonban technikai szemmel a következő állítások bátran kijelenthetők. Bár egy jelentős korrekciót alakított ki a nyersanyag 2016-ban, továbbra is él a csökkenő trend a WTI hetes grafikonján. Mindemellett, az 51 dollár környékén húzódó technikai szint, 2016 csúcsa, még mindig jelentős ellenállási zóna, ami jelenleg nem került áttörésre. Ez a két megállapítás önmagában nem favorizál további jelentősebb emelkedést. A napi grafikonra zoomolva, azonban további technikai érvek szólnak az emelkedés ellen.    

2016-10-20-oil-blog-hetes.png

A fekete arany árfolyammozgása az utóbbi hetekben jelentősen emelkedett, maga mögött tudhat egy 20%-os ralit, ami bődületes, és ami kifejezetten túlvetté, túlfeszítetté teszi a WTI-t. Ezt erősíti meg, hogy kedvenc indikátoraim egyikén, a CCI(20)-on, már megfigyelhető a divergencia, ami azt jelzi nekem, hogy egyre fáradtabb a WTI napos emelkedése. Nyilván egyetlen indikátor önmagában nem elég erős technikai érv bármiféle konklúzióhoz, azonban a napos grafikon elemzése kiegészül a következővel is. Bár remekel az olaj 2016-ban, az elmúlt hónapok ralija mindössze csak korrekciója az elmúlt évek zuhanásának. Ebből az következik számomra, hogy a korábbi hónapok emelkedése nagyon törékeny, a vevők hamar visszavonulót fújhatnak, amíg a medvék figyelmeztetés nélkül ráronthatnak a gyanútlanra. Ha így lesz, akkor az árfolyam könnyen 45 dollárig is eshet, ahol majd hatalmas csata alakulhat ki a középtáv bikái és a hosszútáv medvéi között. Na, de erről majd később….

2016-10-20-oil-blog-2.png