2016-11-21-huf.pngIgaz, hogy a dollárbikák az amerika választást követően újból támadást indítottak, a karámajtót azonban nem tudták áttörni. Meglepő, de a múlt heti őrült USD szárnyalása után sem változott az USDHUF technikai képe. Sőt, 292 forint környékén eladási zónába érkezett a devizapár, ahogy az elmúlt hónapokban ez a szint erős ellenállási zóna volt. 

Címkék: gazdaság európa fed elemzés tőzsde gazdasági növekedés

usdbull.png

Már a taxisok is váltig állítják, hogy érdemes a „zöld hasúba” fektetni, hiszen a FED közelgő kamatemelése további dollár erősödéssel járhat. Bátran kijelenthető, hogy dollár mánia van. Természetesen van alapja a dollár optimizmusnak, hiszen az amerikai deviza jól teljesített az elmúlt években, azonban további jelentős felértékelődést nem valószínűsít a grafikon. A dollár index hetes grafikonja, valamint a dollár 12 hónapos Libor árfolyammozgása más sztorit mesél, mint ami a köztudatban él.  Azaz, szerintem közel 10% prémium van az amerikai devizában.

Fanyar mosoly van az arcomon hetek óta. Az augusztusban a 40 dolláros szintről megfogalmazott olaj rali az elmúlt hónapokban szépen megvalósult és azóta a WTI árfolyama több mint 20%-ot emelkedett. A mosoly teljesen jogos, hiszen az általam igen nagyra becsült technikai elemzés remekül azonosított egy valószínűbb piaci irányt, amit egy őrült száguldás követett. Hogy örömöm még sem teljes, az annak tudható be, hogy a piaci forduló 2 dollárral feljebb alakult ki, mint az előre kijelölt vételi szint. Most felmerül a kérdés: „Hogyan tovább olaj?” Vajon érdemes most csatlakozni az elmúlt hónapok ralijához az 51 dolláros szinten? A válaszom egyértelmű: nem. Sőt, akár egy mély korrekció is előttünk állhat.

2016-10-20-oil-blog-1.png

Sem a WTI napos grafikonja, sem a legérzékenyebb nyersanyagdeviza, az USDRUB árfolyammozgása nem favorizál további jelentősebb olaj szárnyalást. Sőt! Az USDRUB hetes grafikonja továbbra is masszív emelkedő trendet mutat, annak ellenére, hogy mély korrekció alakult ki 2016-ban. Érdemes azonban megemlíteni, hogy az év második felében az USDRUB korrekciója lelassult és egy klasszikus ék formációt öltött. Ez a lelassuló árfolyammozgás egy jelentősebb elmozdulást vetít előre, és a több éves töretlen hetes emelkedő trend inkább az emelkedést favorizálja. Ha a technikai alakzat nem lenne elég meggyőző érv arra, hogy limitált a tér az USDRUB árfolyammozgásában délfelé, akkor érdemes kiemelni a 60-61 rubel körül húzódó technikai szintet. Ez a technikai zóna komoly vételi szintet jelent, ahonnan egy jelentősebb elpattanás alakulhat ki. Indirekt módon ez olaj árfolyamára negatív jelzés.

2016-10-20-usdrub-blog-2.png

A WTI hetes grafikonja kevésbé egyértelmű, mint az USDRUB árfolyammozgása, azonban technikai szemmel a következő állítások bátran kijelenthetők. Bár egy jelentős korrekciót alakított ki a nyersanyag 2016-ban, továbbra is él a csökkenő trend a WTI hetes grafikonján. Mindemellett, az 51 dollár környékén húzódó technikai szint, 2016 csúcsa, még mindig jelentős ellenállási zóna, ami jelenleg nem került áttörésre. Ez a két megállapítás önmagában nem favorizál további jelentősebb emelkedést. A napi grafikonra zoomolva, azonban további technikai érvek szólnak az emelkedés ellen.    

2016-10-20-oil-blog-hetes.png

A fekete arany árfolyammozgása az utóbbi hetekben jelentősen emelkedett, maga mögött tudhat egy 20%-os ralit, ami bődületes, és ami kifejezetten túlvetté, túlfeszítetté teszi a WTI-t. Ezt erősíti meg, hogy kedvenc indikátoraim egyikén, a CCI(20)-on, már megfigyelhető a divergencia, ami azt jelzi nekem, hogy egyre fáradtabb a WTI napos emelkedése. Nyilván egyetlen indikátor önmagában nem elég erős technikai érv bármiféle konklúzióhoz, azonban a napos grafikon elemzése kiegészül a következővel is. Bár remekel az olaj 2016-ban, az elmúlt hónapok ralija mindössze csak korrekciója az elmúlt évek zuhanásának. Ebből az következik számomra, hogy a korábbi hónapok emelkedése nagyon törékeny, a vevők hamar visszavonulót fújhatnak, amíg a medvék figyelmeztetés nélkül ráronthatnak a gyanútlanra. Ha így lesz, akkor az árfolyam könnyen 45 dollárig is eshet, ahol majd hatalmas csata alakulhat ki a középtáv bikái és a hosszútáv medvéi között. Na, de erről majd később….

2016-10-20-oil-blog-2.png

 

 

         

 

Az olaj világpiaci árfolyamának alakulását mindenki figyelemmel kíséri. Amíg például az autósok a benzinárának változása miatt, addig a profi befektetők a kiváló befektetési lehetőségek szempontjából figyelik árgus szemmel a fekete aranyat. Az olaj 2014-es árfolyammozgására mind az autósok, minden a befektetők örömmel tekinthetnek vissza, hiszen minden idők egyik legnagyobb mozgását produkálta az olaj, melynek eredményeképpen csökkenő benzinárak mellett, kialakultak nagy valószínűségi befektetési lehetőségek az árutőzsdén. Véleményem szerint, az olaj világpiaci ára emelkedő pályára állhat hamarosan, ami idővel kiváló befektetési lehetőséggel kecsegtet.

olaj-napos-2014-2015.png

2014-ben a fekete arany árfolyama összeomlott és 115 dollárról egészen az 50 dolláros szintig süllyedt a hordónkénti ár. A 2015-ös év sem hozott megnyugvást az árutőzsdén és az olaj árfolyama rendületlenül szakadt tovább és súlyos árfolyamzuhanást kellett elkönyvelnie az év végére. Azonban fordult a kocka 2016-ban és az év első nyolc hónap árfolyammozgása már egy esetleges irányváltásra utal. Amíg az árfolyam a megelőző években könnyedén felezte magát évről évre, addig 2016-ban az olaj világpiaci ára megduplázódott. Például a WTI, az amerikai könnyű olaj 28 dollárról egészen 52 dollárig száguldott pár hónap alatt. Ez a gyors és tartós értéknövekedés azt vetíti előre számomra, hogy az olaj középtávú mélypontja 2016 év elején kialakult és egy további mély korrekció után komoly emelkedés következhet.

olaj-napos-2016.png

 A megfelelő időzítés teszi az átlagos befektetési döntést, profi befektetési döntéssé. Számomra  ez annyit jelent, hogy bár egyre több jel utal arra, hogy az olaj árfolyama jelentősen emelkedhet középtávon, azonban számomra nem minden árszinten érdemes piacra lépni a vételi oldalon. A jelenlegi 49 dolláros WTI árfolyam nem tűnik ideális vételi pontnak, így inkább egy mély korrekció után kötelezném el magam a vételi oldalon. Mindemellett tudjuk azt is, hogy a trendforduló sokkal lassabban és nehezebb alakul ki, mint ahogy mi befektetők szeretnénk, ami tovább erősíti meggyőződésemet, hogy csak egy jelentős esés után érdemes középtávú vételi pozíciót nyitni.

olaj-hetes.png

 A piaci belépő időzítésére különböző eszközök állnak a befektetők rendelkezésére, amelyek közül én most a grafikonolvasást favorizálom. A grafikonolvasás egy objektív módszer, amivel könnyen azonosítani lehet az uralkodó trendeket, valamint a vételi és az eladói zónákat is. A grafikonolvasás nyilván nem varázsgömb, ami a jövőt elmondaná, azonban kiváló iránymutatást képes adni, hogy mikor mit kell csinálni a piacon. Tudjuk, hogy a piacon minden megtörténhet és az olaj árfolyama fordulhat korábban is, vagy éppen egyáltalán nem alakul trendforduló. Azonban a jelenlegi árfolyam információink alapján a WTI kiváló vétel lehet 40 dollár környékén, ahol a korrekciós csökkenő csatorna találkozik a korábbi technikai szinttel. A 40 dolláros középtávú olaj vétel kiváló „hozam-kockázattal” bír, hiszen míg a céláram 65 dollár környékén húzódik, addig  egy kedvezőtlen piaci mozgás esetén 27 dollárnál válnék meg a fekete aranytól. Bármi legyen is a piacon, ehhez a forgatókönyvhöz tartom magamat.  

 

Címkék: gazdaság usa olaj befektetés fed trend gazdasági növekedés

legomonsters.JPGA hetekben jelent meg a DOOM legújabb része. Nyilván sokan ismerik a játékot, akik nem, azoknak dióhéjban csak annyit, hogy szét kell lőni mindenkit, katonákat, démonokat, kitalált karaktereket, hogy a végén győzzünk. Ez persze lehet, hogy kicsit átlagos megfogalmazás volt, de a lényeg, hogy a központi eleme az ölés és az agresszió, mint oly sok mindennek, mint például a LEGO-nak is; igen, a LEGO-t is elkezdte maga alá gyűrni a harci kedv.

Címkék: játék szórakozás harc agresszió lego fegyver hangulat elemzés pszichológia hadsereg szentiment

argentin1.jpgMilyen fontos a retorika! Argentína az új elnökkel fél éven belül páriából szupersztár lett. Felszabadították a peso árfolyamát, amely miután – a várakozásoknak megfelelően - gyorsan leértékelődött, stabilizálódott, és bár még nem teljesen konvertibilis, a hivatalos és a „fekete piaci” árfolyam közötti különbség megszűnt. A 2005-ös kötvénycserében részt nem vevő kötvényesekkel kötött megegyezés elmozdította az utolsó akadályt az új kötvények kibocsátása útjából, és az újonnan kibocsátott, 16.5 milliárd dollárnyi kötvényt négyszeresen túljegyezték, ráadásul elindult a vállalati és tartományi kötvénykibocsátás is.

Címkék: gazdaság árfolyam dél-amerika korrupció gazdaságpolitika adósság deviza finanszírozás kockázat hozam kötvény gazdasági növekedés argentina fx hitelezés peso monetáris lazítás fejlődő piacok monetárispolitika hozamemelkedés fiskálispolitika

theranos.jpgA múlt évben néhányszor érintettük a főleg amerikai start-up-ok témakörét. Ez szerintem azért is fontos, hiszen segítségükkel megtudhatjuk, hogy olyan alapkezelők, befektetők, akik közel ülnek a tűzhöz, mennyi pénzt hajlandóak olyan vállalatoknak adni, amelyeknek semmilyen bevétele nincs, csak egy dolgot szállítanak negyedévente, a reményt, hogy majd ez egy jó és világraszóló üzlet lesz. Ebből kifolyólag, amolyan általános lázmérőnek is fel lehet őket fogni, hiszen, ha nagyon elrugaszkodott az árazás, akkor mi fog történni, ha tőzsdére bocsátják őket? Persze az ilyen cégek értékeltségét helyén kell kezelni, és viszonylag nehéz új, friss információhoz hozzájutni, de időnként történnek olyan események a világban, amikor tüzetesebben át lehet és kell őket vizsgálni. Ilyen a mostani időszak is, bár, ahogy böngészem a világ pénzügyi oldalait, nem sok szó esik arról, hogy az egyik ilyen, az elmúlt években a legszuperebb biotechnológiai cégnek kikiáltott vállalkozás elég komoly bajban van, sőt lehet, a végét járja.

Címkék: apple kutatás usa facebook innováció startup befektetés fejlesztés egészségügy adó adósság csőd menedzsment tőke növekedés befektetési alap gazdagok ceo 2016 csődkockázat Apple IPO tulajdonosi struktúra

Kínai 2008

Debreczeni Csaba

2016.05.19. 12:00

kina_bika.jpg2015 nyarától a világgazdasági, tőzsdei folyamatok kilengéseinek nagy része köthető Kínához. Ebben persze nincs sok újdonság, ezt eddig is megszoktuk, csak mivel most már nem 10% feletti kínai GDP bővülésről van szó, hanem ennek közel a feléről, a világ befektetői és jegybankárai mintha megijedtek volna. Ez a növekedés még mindig impozáns ahhoz képest, hogy a világ többi része mire képes a negatív kamatokkal együtt, de a kínai jegybank (PBOC), és a fiskális stimulus miatt a világ pénzügyi szereplői látják, hogy itt valami nincs rendben, és ilyenkor egy apró hiba is komolyabb volatilitást okozhat a piacokon.

Címkék: kína ingatlan segítség gazdaság változás bank innováció világgazdaság válság trend gazdaságpolitika részvény segély 2008 tőzsde csőd kamat jegybank profit kockázat világválság kamatemelés kötvény gazdasági növekedés hitelezés csődkockázat monetáris lazítás Shanghai CDS monetárispolitika profit margin pboc

piggybank12.jpgEgy cím, és máris ellentmondásba ütközik az ember, legalábbis akkor, ha a hagyományos közgazdasági könyveken nevelkedett, és ezek alapján próbálja megérteni azt, hogy mi zajlik a világban. Csakhogy a hagyományos elméletek hosszú sora nem állta ki a gyakorlat példáját, és valószínűleg ez a jövőben sem lesz máshogy. Ezzel persze nem azt mondom, hogy minden modell, előrejelzés rossz, korántsem így van, hiszen magam is használok rengeteget, de az elmúlt 6-7, sőt más helyeken több, mint 20 év történései alapján le lehet mérni a különböző intézkedések hatásfokát.

Címkék: gazdaság infláció válság gdp fed trend gazdaságpolitika pszichológia tőzsde recesszió előrejelzés készpénz alapkamat defláció gazdasági növekedés fx pénzromlás geopolitika gdi 2016 szentiment eurozóna aranystandard monetáris lazítás bérnövekedés Japán adatelemzés Bernanke EKB ECB EUR/USD 1929-1933 monetárispolitika Ben Bernanke Bank of Japan bérinfláció makrógazdaság

gdpgrowth.jpgA közelgő amerikai választás apropójából már jó néhány cikk született itt, az Equilor Alapkezelő blogján. Áttekintettük általánosságban is az esélyeket, valamint azt, hogy mibe kell és lehet fektetni a különböző választási kimenetelek esetén, továbbá kiveséztük egyenként is a mediát legjobban megosztó két jelöltet, Hillary Clintont és Donald Trumpot. Az előbbi esetében már beszélhetünk két kormányzási ciklusról, az 1990-es éveket tekintve. Március végi cikkünkben meg is vizsgáltuk, hogy hogyan trükközött a Clinton kormányzat az adósság publikálásával és hitette el sikeresen a világgal, hogy ők adót csökkentettek. De nézzük meg, hogy mi lett az eredménye annak, hogy visszafogták az állami költekezést!

Címkék: gazdaság usa árfolyam demokrata fogyasztás gdp befektetés trend részvény háztartás elnökválasztás tőzsde recesszió csőd republikánus dollár államadósság deviza usd profit finanszírozás alapkamat külkereskedelem gazdasági növekedés hitelezés gdi reálszféra szentiment equilor csődkockázat monetáris lazítás bérnövekedés EKB Hillary Clinton monetárispolitika profit margin eqa makrógazdaság