gol_photo.png

GOLLBZ 8.875% 2022 kötvény 94.65% nettó áron, 10.3% hozammal vásárolható. Nagyon jó vétel!

GOL Brazília legtöbb utast szállító diszkont légitársasága. Az elmúlt két év recessziója persze visszavetette a keresletet és ezt meg is szenvedte az összes légitársaság. A GOL tavaly konkrétan odáig jutott, hogy a kötvényei egy részét konszenzussal restruktúrálta. A helyzet azonban sokkal jobbra fordult.

A cég jövedelmezősége sokat javult: sikerült a költségeket kordában tartani, a lízingek egy részét lemondani és persze az olcsó üzemanyag is segített. Ugyanakkor a hálózat átszervezése és a rendelkezésre álló kapacitás csökkentése lehetővé tette a kihasználtság növelését és az árak emelését. Így összességében az EBITDAR (Earnings Before Interest Taxes Depreciation Amortization Rental) 2016-ban 86%-al magasabb volt, mint az előző évben, és az EBITDAR marzs is elfogadható szintre emelkedett.

A cég sikeresen csökkentette adósságállományát is. Realban kifejezve 31%-al csökkent a pénzügyi adósság (lízinget leszámítva), ebből kb. 300 millió real volt a kötvényátváltásból származó nyereség, a nagyobb része a BRL erősödéséből: a cég adóssága nagyrészt dollárban van, míg bevételei a brazil gazdaságból származnak és realban vannak. Ezen kívül a lízing költségek is jelentősen csökkentek, így a tőkésített lízinggel korrigált adósság is jelentősen visszaesett. A lízinggel korrigált nettó tőkeáttétel így 6.9x-re esett vissza a 2015 végi 12.4x-ről, ami még mindig magas, de nem reménytelen.

A harmadik nagy pozitívum a külföldi résztulajdonos: a Delta 9.5% részesedéssel rendelkezik a GOL-ban és a brazil törvényhozás a napokban eltörölte a légitársaságokban szerezhető külföldi részesedésre vonatkozó maximumot. Ez megnyitja az utat a Delta számára, hogy esetlegesen többségi tulajdont szerezzen, de legalábbis jelentősen megnövelje részesedését. Mivel a Delta már eddig is segítette pénzügyileg a céget, növekvő tulajdonosi hányad mindenképp jó hír a kötvényeseknek.

Milyenek a cég gazdasági kilátásai? Brazília lassan kiemelkedik a recesszióból, és bár rengeteg megoldandó probléma van még, a nehezén talán már túl van az ország. Nem várható a fogyasztásban – így a turizmusban sem – kirobbanó felfutás, de tekintve a mélypontot, ahonnan indul az ország, jelentős javulás igen. A társaság sikeresen szervezte át hálózatát és profiljában is eltolta a hangsúlyt a megbízhatóbb, üzleti utazókat is magában foglaló járatok irányába. Vélhetően a jelen szint környékén maradó kőolaj árak, a 3 dollár környéki real és a folyamatosan javuló kereslet hosszabb időre biztosítja a GOL egészséges működését.

gol_reszveny.gif

GOL részvény. Forrás: Bloomberg

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr3512424211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása