hal.pngA vállalati felvásárlások mindig a kedvenc befektetési ötleteim voltak. Az utóbbi időben több már lezárt vagy még folyamatban lévő, de ígéretes M&A tranzakcióban voltunk érdekeltek. Ilyen volt az AB Inbev – SABMiller összeolvadás vagy a még lezáratlan Bayer – Monsanto felvásárlás.Ennek kapcsán szeretnék felidézni egy közel 15 éves történetet a hazai tőzsde történetéből:

 

2002-2003 a dotcom lufi kipukkadása utáni időszak legsötétebb szakasza volt a nemzetközi piacokon és így a hazai tőzsdén is. Ekkorra minden befektető megtanulta, hogy bármit vesz a tőzsdén másnapra meg fogja bánni. Én akkoriban egy vegyes alapot kezeltem 40%-os magyar részvény benchmarkkal. Ebben a helyzetben úgy találtam, hogy a magas osztalékhozamú részvények jelenthetnek megoldást a problémára. Így került látókörömbe 10%-os osztalékhozamával a Brau Union Hungária részvénye. A cég nagyon kis közkézhányaddal, a részvény alacsony forgalommal elsősorban a hazai magánszemélyek családi ezüstje volt. Közöttük az ajánlati könyv vételi oldalán megbújva hónapokon keresztül gyűjtögettem a sörgyártó részvényeit. Amikor elértem a kívánt mennyiséget már csak a májusi osztalékot kellett várnom.

Ekkor olvastam egy egysoros hírt a Bloombergen, miszerint az osztrák Brau Union (Gösser, Kaiser) nemzetközi partnert keres. Azonnal tudtam, hogy felvásárlás van a levegőben. Nem sokkal később a Heinekentől meg is érkezett a vételi ajánlat az anyavállalatra, ami automatikus ajánlati kötelezettséget jelentett a magyar részvényekre is. Az árfolyam a háromszorosára ugrott, az alapom felrobbant. Némi üröm volt az örömben, hogy a Heineken a magyar céget alacsonyabban értékelte, mint az osztrákot, emiatta az ajánlati árról komoly vita alakult ki a befektetők és a Heineken között. Ekkor volt alkalmam részt venni Sopronban egy olyan Brau Union Hungária közgyűlésen, ami délelőtt 10-kor kezdődött és éjfélkor csak azért szakadt félbe, mert elfáradtak a szembenálló felek. Végül a részvényesek megkapták a kialkudott ajánlati árat, a Budapesti Értéktőzsde viszont szegényebb lett egy színfolttal.

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr9512407537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Taste4me 2017.04.10. 16:27:00

De izgi sztori. Van youtube videó a közgyűlésről? :)
süti beállítások módosítása