size_810_16_9_barragens-e1462344550638-696x347.jpg

A Samarco cég kötvényei jelenleg a névérték 69%-án forognak, miután a legutóbbi kamatfizetésnél az adósságszolgálatot felfüggesztették. Miért látunk lehetőséget egy ilyen vacak papírban?

 

 

A Samarco a BHP és a Vale közös vállalata, 50/50 százalékos tulajdonrésszel. A BHP és a Vale a bányaipar óriásai, mind a kettő a legnagyobb tíz között van. A Samarco kiváló adottságokkal rendelkezik, alacsony költséggel jó minőségű (magas vastartalmú) ércet bányásznak, melyből helyben pelletet állítanak elő, és azt szállítják a vevőknek.  

A cég jelenlegi kapacitása évi 30 millió tonna pellet, mellyel a jelenlegi vasérc árak mellett kb. 2 milliárd USD EBITDA-t tud elérni.

Bár a vasérc árak jelentősen emelkedtek az utóbbi egy évben, a megelőző csúcspontoktól messze vannak, innen egyaránt van tér lefelé és felfelé, bár az előrejelzések többsége a jelenlegi vagy annál valamivel alacsonyabb szintet valószínűsít.

iron_ore.gifforrás: Bloomberg

Azonban jelen pillanatban a cég egy cent üzemi eredményt sem tud felmutatni. 2015-ben a bánya súlyos baleset színhelye volt, a meddőtároló gátja átszakadt, számos emberéletet követelve és súlyos károkat okozva. Természetesen a kitermelést azonnal fel kellett függeszteni és megindultak a jogi eljárások is.

A perek okozta fennakadáson túl a katasztrófának jelentős anyagi következménye is lesz

Büntetőbírságok, helyreállítási költségek és kártérítési perek egyaránt várhatóak; a találgatások 4 és 16 milliárd USD közötti összegekről szólnak. A cég jelenleg nem rendelkezik környezetvédelmi engedéllyel és nincs még biztos dátum a bánya újranyitására.Kérdés, hogy a tulajdonosoknak megéri-e kifizetni ekkora összeget és tovább működtetni a bányát, vagy jobban járnak, ha hagyják veszni? Szinte biztos, hogy jobb a céget életben tartani. A fentebb említett EBITDA alapján a vállalat értéke kb. 12-16 milliárd dollár, így a legextrémebb forgatókönyvet leszámítva több, mint a bírságok és kártérítések összege.

Azonban valószínűleg a tulajdonosoknak és nem a cégnek magának kellene a pénz jelentős részét kifizetni, vagyis az újraindítással járó esetleges befektetéssel sokkal jobban járnak, hiszen az azzal járó plusz kiadás sokkal kisebb, mint a plusz bevétel.

Ráadásul az államnak (Minas Gerais) és a szövetségi kormánynak is érdeke, hogy működjön a vállalat, lévén jelentős munkaadó és adófizető; ez magyarázza a fokozatosan enyhülő hangvételt is, valószínűleg a bírság jóval alacsonyabb lesz, mint az először emlegetett számok.

A kötvényesek szempontjából pedig fontos, hogy a kifizetések többsége időben elosztva, akár több évtizeden keresztül valósul meg, lehetővé téve, hogy az adósságát is fizesse a cég.

A jelenlegi állapotok szerint a bánya még az idén újranyithat. Ha ez ténylegesen bekövetkezik, a kötvényesek arra számíthatnak, hogy a kötvények lejáratát kitolják, esetlegesen a kamatfeltételeket megváltoztatják, de a kötvény tőketartozását vissza fogják kapni.

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr8212374727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása