05_omv_550.jpgAz OMV körül az utóbbi időben több, a befektetők érdeklődését felkeltő esemény történt. A részvény árfolyama az elmúlt egy évben 43%-ot emelkedett. Ha az osztalékot is figyelembe vesszük, akkor ez az érték 48% felett van.

A grafikon az OMV, az ATX index (bécsi tőzsdeindex) és a Brent típusú olaj elmúlt egy éves árfolyam alakulását mutatja euróban. Az OMV feketével, az ATX index kékkel, a Brentet pedig a lila szín jelöli. Látszik, hogy a részvényár októberig az általános pozitív tőzsdei hangulatot reprezentáló ATX-szel, novembertől viszont a Trump-ralira erősödésnek induló olajárral mozgott együtt. Ez a szoros korreláció szűnt meg egy hónappal ezelőtt, amikor az olajár ismét 50 dollár közelébe süllyedt, ám ez az esés az OMV árfolyamát szinte egyáltalán nem érintette. Ez azt sugallja, hogy a befektetők egyedi sztorit látnak a cégben és ezt elkezdték árazni. Lássuk mik lehetnek ezek az egyedi tényezők!

a_1.png

Forrás: Bloomberg

Az OMV hagyományosan erős kitermelői kapacitással rendelkezett Líbiában. Ezek az eszközök azonban a Kadhafi megdöntése utáni polgárháborús időszakban mit sem érnek, mivel 2013 közepe óta nem üzemelnek. A vállalt arra számít, hogy az afrikai országban a biztonsági körülmények a közeljövőben javulni fognak és a líbiai kitermelés elérheti a napi 50 ezer hordó olajat. Ebben az is segíthet, hogy nemrég a korábbiak mellé további kitermelési jogokat vásárolt a cég az Occidental Petroleumtól. A becslések szerint az újonnan szerzett területek alatt 52 millió hordónyi olajtartalék húzódik.

Oroszországban szintén nő az OMV kitermelése. Itt két üzlet is született az utóbbi időben. Először a Yuzhno-Russkoye projetben szereztek 24,99%-os részesedést az Unipertől, majd egy a Gazprommal kötött eszközcsere ügylet keretében jutottak hozzá a nyugat-szibériai Achimov IV-es és V-ös blokkok 24,98%-os részéhez. Ennek fejében a Gazprom megkapta az OMV norvég leányvállalatának 38,5%-át. Ezzel Oroszország Románia mögött a második helyre került az OMV kitermelő országai között. A hagyományosan jó osztrák-orosz kapcsolatok mellett az üzlet mögött az húzódik meg, hogy az osztrák olajvállalat igyekszik az alacsonyabb kitermelési költségű régiókban terjeszkedni és további hatékonyság növelést végrehajtani.

 Ezzel párhuzamosan az OMV megvált a török leányvállatától, mert nem volt sikeres az integráció, azonban a vételárként kapott 1,368 milliárd euró meghaladta az elemzői várakozásokat.

 Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy két gyenge év után 2017-ben a vállalat a nemzetközi számviteli szabályok szerint ismét nyereségessé váljon és tartósan növekedési pályára álljon. Ez a klasszikus turnaround sztori megvalósulása esetén lehetővé tenné, hogy a 2017-ben részvényenként fizetett 1,2 eurós osztalék 2020-ra 1,8 euróra emelkedjen. Ez a jelenlegi 36,5 eurós részvényár mellett közel 5%-os osztalékhozamot jelentene.

Az itt felsorolt érvek alapján úgy gondoljuk, hogy az OMV részvény árfolyamának emelkedése még korántsem fejeződött be és a további erősödést több oldalról is támogatott.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr5912359521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása