usdbull.png

Már a taxisok is váltig állítják, hogy érdemes a „zöld hasúba” fektetni, hiszen a FED közelgő kamatemelése további dollár erősödéssel járhat. Bátran kijelenthető, hogy dollár mánia van. Természetesen van alapja a dollár optimizmusnak, hiszen az amerikai deviza jól teljesített az elmúlt években, azonban további jelentős felértékelődést nem valószínűsít a grafikon. A dollár index hetes grafikonja, valamint a dollár 12 hónapos Libor árfolyammozgása más sztorit mesél, mint ami a köztudatban él.  Azaz, szerintem közel 10% prémium van az amerikai devizában.

Masszív hosszú távú csökkenő trend jellemzi, mind az USD Indexet, mind a 12 hónapos USD Libort. A grafikont vizsgálva, számomra az következik, hogy az elmúlt két év dollár ralija nem más mindössze egy erőteljes korrekció, egy markáns visszapattanás. Nézzük a tényeket! Az elmúlt két évben, amióta tudjuk, hogy a FED elkötelezte magát egy lassú kamatemelési szándék mellett, az USD Libor árfolyama 0,5%-ról 1,6%-ig száguldott. A jelenlegi árfolyamszint, több mint háromszoros hozamemelkedés a 2014. évi mélyponthoz képest.

Kijelenthető, hogy egy őrült szárnyaláson van túl az USD Libor, és egy igen túlfeszített technikai kép jellemzi, ami azt sejteti, hogy ez a fajta gyors emelkedés nem igazán fenntartható. Mindemellett, 2009-ben az 1,6-os árfolyamszint igen jelentős technikai zóna volt, ahonnan egy jelentős több éves zuhanás indult el. Az USD Libor 12 hónapos grafikonját rövid távon nem jellemzi további jelentős emelkedés, inkább egy korrekció a valószínűbb forgatókönyv.

12monthusdlibor-invert.png

Forrás:Bloomberg

A dollár index hetes grafikonja teljes szinkronban van az USD Liborral, nyilván nem meglepő módon. Az indexet több évtizedes csökkenő trend jellemzi, ami 2014 nyarán egy erőteljes korrektív ralit indított el. Természetesen kijelenthető, hogy középtávon az USDX emelkedő trendben van, azonban 2015 év végén 101 dollár környékén kialakított egy szignifikáns csúcsot. Azóta az index ezt a pontot nem tudta meghaladni, sávozó mozgást mutatott.

A magasabb napos csúcs hiánya az első finom jel arra, hogy a termék akár megkezdhette lassú fáradását, ami akár egy mély korrekciót is kialakíthat. Sőt, egy jelentősebb korrekció technikai szemmel nagyon kiáll!

Az esetek döntő többségében az árfolyammozgás teszteli a kitörési pontját, ami a dollárindex esetében szinte egybeesik a napos emelkedő trendvonalával. „ Túl sok vonal esik egy pontra, hogy a piac figyelmen kívül hagyja”, szoktam mondani.

Sőt, a véleményem szerint a dollárra fogadni ezen a ponton hosszútávra hiba, mert a FED döntésétől függetlenül egy mély korrekció sokkal valószínűbb kimenetel, mint egy további gyors szárnyalás.

Természetesen az álláspontomat újra  kell értékelni, ha az USDX kitör a a sávjából és meghaladja 2015 év csúcsát, a 101-es szintet. 

dxy-hetes-invert.png

Forrás:Bloomberg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr9411863481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása