Fanyar mosoly van az arcomon hetek óta. Az augusztusban a 40 dolláros szintről megfogalmazott olaj rali az elmúlt hónapokban szépen megvalósult és azóta a WTI árfolyama több mint 20%-ot emelkedett. A mosoly teljesen jogos, hiszen az általam igen nagyra becsült technikai elemzés remekül azonosított egy valószínűbb piaci irányt, amit egy őrült száguldás követett. Hogy örömöm még sem teljes, az annak tudható be, hogy a piaci forduló 2 dollárral feljebb alakult ki, mint az előre kijelölt vételi szint. Most felmerül a kérdés: „Hogyan tovább olaj?” Vajon érdemes most csatlakozni az elmúlt hónapok ralijához az 51 dolláros szinten? A válaszom egyértelmű: nem. Sőt, akár egy mély korrekció is előttünk állhat.

2016-10-20-oil-blog-1.png

Sem a WTI napos grafikonja, sem a legérzékenyebb nyersanyagdeviza, az USDRUB árfolyammozgása nem favorizál további jelentősebb olaj szárnyalást. Sőt! Az USDRUB hetes grafikonja továbbra is masszív emelkedő trendet mutat, annak ellenére, hogy mély korrekció alakult ki 2016-ban. Érdemes azonban megemlíteni, hogy az év második felében az USDRUB korrekciója lelassult és egy klasszikus ék formációt öltött. Ez a lelassuló árfolyammozgás egy jelentősebb elmozdulást vetít előre, és a több éves töretlen hetes emelkedő trend inkább az emelkedést favorizálja. Ha a technikai alakzat nem lenne elég meggyőző érv arra, hogy limitált a tér az USDRUB árfolyammozgásában délfelé, akkor érdemes kiemelni a 60-61 rubel körül húzódó technikai szintet. Ez a technikai zóna komoly vételi szintet jelent, ahonnan egy jelentősebb elpattanás alakulhat ki. Indirekt módon ez olaj árfolyamára negatív jelzés.

2016-10-20-usdrub-blog-2.png

A WTI hetes grafikonja kevésbé egyértelmű, mint az USDRUB árfolyammozgása, azonban technikai szemmel a következő állítások bátran kijelenthetők. Bár egy jelentős korrekciót alakított ki a nyersanyag 2016-ban, továbbra is él a csökkenő trend a WTI hetes grafikonján. Mindemellett, az 51 dollár környékén húzódó technikai szint, 2016 csúcsa, még mindig jelentős ellenállási zóna, ami jelenleg nem került áttörésre. Ez a két megállapítás önmagában nem favorizál további jelentősebb emelkedést. A napi grafikonra zoomolva, azonban további technikai érvek szólnak az emelkedés ellen.    

2016-10-20-oil-blog-hetes.png

A fekete arany árfolyammozgása az utóbbi hetekben jelentősen emelkedett, maga mögött tudhat egy 20%-os ralit, ami bődületes, és ami kifejezetten túlvetté, túlfeszítetté teszi a WTI-t. Ezt erősíti meg, hogy kedvenc indikátoraim egyikén, a CCI(20)-on, már megfigyelhető a divergencia, ami azt jelzi nekem, hogy egyre fáradtabb a WTI napos emelkedése. Nyilván egyetlen indikátor önmagában nem elég erős technikai érv bármiféle konklúzióhoz, azonban a napos grafikon elemzése kiegészül a következővel is. Bár remekel az olaj 2016-ban, az elmúlt hónapok ralija mindössze csak korrekciója az elmúlt évek zuhanásának. Ebből az következik számomra, hogy a korábbi hónapok emelkedése nagyon törékeny, a vevők hamar visszavonulót fújhatnak, amíg a medvék figyelmeztetés nélkül ráronthatnak a gyanútlanra. Ha így lesz, akkor az árfolyam könnyen 45 dollárig is eshet, ahol majd hatalmas csata alakulhat ki a középtáv bikái és a hosszútáv medvéi között. Na, de erről majd később….

2016-10-20-oil-blog-2.png

 

 

         

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr4611824363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása