Az olaj világpiaci árfolyamának alakulását mindenki figyelemmel kíséri. Amíg például az autósok a benzinárának változása miatt, addig a profi befektetők a kiváló befektetési lehetőségek szempontjából figyelik árgus szemmel a fekete aranyat. Az olaj 2014-es árfolyammozgására mind az autósok, minden a befektetők örömmel tekinthetnek vissza, hiszen minden idők egyik legnagyobb mozgását produkálta az olaj, melynek eredményeképpen csökkenő benzinárak mellett, kialakultak nagy valószínűségi befektetési lehetőségek az árutőzsdén. Véleményem szerint, az olaj világpiaci ára emelkedő pályára állhat hamarosan, ami idővel kiváló befektetési lehetőséggel kecsegtet.

olaj-napos-2014-2015.png

2014-ben a fekete arany árfolyama összeomlott és 115 dollárról egészen az 50 dolláros szintig süllyedt a hordónkénti ár. A 2015-ös év sem hozott megnyugvást az árutőzsdén és az olaj árfolyama rendületlenül szakadt tovább és súlyos árfolyamzuhanást kellett elkönyvelnie az év végére. Azonban fordult a kocka 2016-ban és az év első nyolc hónap árfolyammozgása már egy esetleges irányváltásra utal. Amíg az árfolyam a megelőző években könnyedén felezte magát évről évre, addig 2016-ban az olaj világpiaci ára megduplázódott. Például a WTI, az amerikai könnyű olaj 28 dollárról egészen 52 dollárig száguldott pár hónap alatt. Ez a gyors és tartós értéknövekedés azt vetíti előre számomra, hogy az olaj középtávú mélypontja 2016 év elején kialakult és egy további mély korrekció után komoly emelkedés következhet.

olaj-napos-2016.png

 A megfelelő időzítés teszi az átlagos befektetési döntést, profi befektetési döntéssé. Számomra  ez annyit jelent, hogy bár egyre több jel utal arra, hogy az olaj árfolyama jelentősen emelkedhet középtávon, azonban számomra nem minden árszinten érdemes piacra lépni a vételi oldalon. A jelenlegi 49 dolláros WTI árfolyam nem tűnik ideális vételi pontnak, így inkább egy mély korrekció után kötelezném el magam a vételi oldalon. Mindemellett tudjuk azt is, hogy a trendforduló sokkal lassabban és nehezebb alakul ki, mint ahogy mi befektetők szeretnénk, ami tovább erősíti meggyőződésemet, hogy csak egy jelentős esés után érdemes középtávú vételi pozíciót nyitni.

olaj-hetes.png

 A piaci belépő időzítésére különböző eszközök állnak a befektetők rendelkezésére, amelyek közül én most a grafikonolvasást favorizálom. A grafikonolvasás egy objektív módszer, amivel könnyen azonosítani lehet az uralkodó trendeket, valamint a vételi és az eladói zónákat is. A grafikonolvasás nyilván nem varázsgömb, ami a jövőt elmondaná, azonban kiváló iránymutatást képes adni, hogy mikor mit kell csinálni a piacon. Tudjuk, hogy a piacon minden megtörténhet és az olaj árfolyama fordulhat korábban is, vagy éppen egyáltalán nem alakul trendforduló. Azonban a jelenlegi árfolyam információink alapján a WTI kiváló vétel lehet 40 dollár környékén, ahol a korrekciós csökkenő csatorna találkozik a korábbi technikai szinttel. A 40 dolláros középtávú olaj vétel kiváló „hozam-kockázattal” bír, hiszen míg a céláram 65 dollár környékén húzódik, addig  egy kedvezőtlen piaci mozgás esetén 27 dollárnál válnék meg a fekete aranytól. Bármi legyen is a piacon, ehhez a forgatókönyvhöz tartom magamat.  

 

Címkék: gazdaság usa olaj befektetés fed trend gazdasági növekedés

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr5211653718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása