sb501.jpg…már ha beigazolódik a jó öreg jóslat. Mert 2015-ben ismét bejött, és a piacok eddigi, másfél hónapos teljesítményét nézve nem lennénk meglepve, ha megint behúzhatnánk egy strigulát a „sikerült” szó alá. Talán már sokan kitalálták, miről van szó. Hát persze: a Super Bowlról.

Írtunk egy hosszabb cikket ezzel kapcsolatban egy évvel ezelőtt, abban annak a véletlen egybeesésnek a statisztikai és a történelmi hátterét vettük górcső alá, hogy mi az esélye,  hogy ha az AFC konferenciában játszó csapat nyer, akkor bear piac lesz, ha az NFC-ben  játszó, akkor bull. Írásunk linkje

Emlékeztetőül álljon itt a Super Bowl indikátor frissített változata, majd rátérek egy kicsit más megközelítésben a jelenlegi helyzet elemzésére. Az utolsó oszlopban lévő piros hozamadatok 2016. február 23-ra vonatkoznak, azaz itt még lehet bőven változás. (Világossárgával azok az évek vannak jelölve, amikor az indikátor nem működött.)

sb50_1.png

Forrás: NFL.com, saját szerkesztés, EQA

A 2015. évi, azaz a hét végi, jubileumi, 50. Super Bowlon részt vevő csapatok a Carolina Panthers és a Denver Broncos volt. Az előbbi egy új, 1995-ben alapított csapat, amely nem ért el túl nagy sikereket, bár egyszer már szerepelt a Super Bowlon, de győzni nem tudott. A Denver már 7-szer vett részt a nagy döntőben, de abból mindössze kettőt nyert meg, sőt a legutóbbi részvétele teljes kudarcba fulladt, hiszen a 2013-as szezon után 43-8-ra kapott ki a Seattle Seahawkstól.

A világ azonban nagyot fordult: akkor a Denver az egyik legerősebb támadósorral rendelkezett, viszont a védelme csapnivaló volt. Eltelt két év, és ma már a Denveré a legjobb védelem a ligában, viszont támadósora rendkívül gyenge.

Ezzel szemben, a Carlolina Panthers támadósora a legtöbb pontot érvényesítette mérkőzésenként, és úgy érkezett el a szuperdöntőbe, hogy az azt megelőző 19 meccséből mindössze egyet veszített el!

Talán már felfedezhető volt az analógia a tőzsdékkel és a vagyon menedzselésével. Kell egy jó védelem, sőt ez a legjobb a veszteségek ellen, azért, hogy ne veszítsünk sok pontot, azaz ne kerüljön nagy mínusz a számlánkra. Ezt többféleképpen is megoldhatjuk, alkalmazhatunk stopot, fedezhetjük pozícióinkat határidős, vagy opciós stratégiákkal,vagy diverzifikálhatunk.

2015-ben a Denver Broncos átlagban 22 pontot szerzett 18 mérkőzés alatt, míg a Panthers 32-t, és 19 pontot kapott, vagyis ennyit engedett a védelme. Ezzel szemben a Denver védelme átlagban 18 pontot engedett 18 mérkőzés alatt, és bár a különbség csak egyetlen pont, mégis ez vezetett oda, hogy ismét a legerősebb védelmű csapat lett a legjobb, amelyik a legjobban tudta a kockázatot minimalizálni. Hiába a sok pont a támadók oldaláról, ha a másik oldal, azaz a védelem sok mínuszt enged.

2012 decemberében ilyen szellemben indítottuk útjának az Equilor Primus Alapok Alapját. Ne legyen kiugró hozam, ne csináljunk 32 pontot átlagban minden mérkőzésen, de év végén elmondhassuk azt, hogy bár egy-két csatát elveszítettünk, a harcot megnyertük.

És ahogy a Denver Broncos is átalakult az évek folyamán, mi is a megfelelő kockázatkezelésre helyeztük a hangsúlyt. Ez kifizetődő is volt, hiszen

nem volt az alap életében negatív év, azaz 2012 decemberétől minden évben plusz hozamot értünk el a befektetőknek, és megvertük az abszolút hozamú alapok átlagát.

Bár ez sokaknak nem tűnik nagy dolognak, mégis, egy átlagot megverni azt jelenti, hogy valamit jól csináltunk, és munkát fektettünk a vagyon kezelésébe.

primus1.png

Forrás: Bamosz, EQA, saját szerkesztés

Azt tűztük ki célul, hogy a nyereség (támadó) és a kockázatkezelő (védelem) egységei valahol középen tömörüljenek, hiszen ahogy láttuk az NFL esetében, többségében ők viszik el a végén a kupát. Ahogy az a lenti ábrán is látszik, a Denver támadó (kék) és védelem (narancssárga) eloszlása középen tömörül. (Példaként a 20 pontnál kettőt mutat a védelem és a támadó oszlop diagramja is, azaz 2 eset volt, amikor 20 pontot szerzett a csapat, és amikor 20 pontot kapott.)

denver.png

Forrás: NFL.com, saját szerkesztés, EQA

Ezzel szemben a Carolina Panthers ábrája sokkal szerteágazóbb, voltak jó és hihetetlen megmozdulásai is, az egész évet végigvitték egy vereséggel, ami nem sokaknak sikerült a történelemben, de a végén mégsem ők örültek. A támadópontok és kapott pontok eloszlásának diagramja sokkal nagyobb szórást mutat, és bár úthengerként mentek át mindenkin, elég volt az, hogy ez az utolsó meccsen nem működött.

carolina.png

Forrás: NFL.com, saját szerkesztés, EQA

És, hogy mi a konklúzió? Mindenképpen kell a portfólióba olyan eszköz, alap, részvény, kockázatos termék, amely hihetetlen teljesítményre képes. De fontos, hogy legyen egy jó védelemmel ellátott portfólióelem is, ami a legtöbb körülmény között tudja hozni a biztos pluszt.

Címkék: statisztika befektetés trend részvény super bowl tőzsde portfolio.hu esélyek előrejelzés kockázat guru elégedettség kereskedés befektetési alap alapkezelő indikátor portfólió volatilitás részvényalap hedge fund vagyonkezelés diverzifikáció equilor adatelemzés eqa equilor alapkezelő

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr478413942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása