ewing_oil.pngLassan 30 dollár alatt a fekete arany árfolyama, romokban az energetikai és olajkapcsolt vállalatok részvényárfolyamai, és nagyjából senki sem tudja, hogy mi is lesz a piacon, fog-e az OPEC kitermelést csökkenteni, vagy mi lesz az USA palaolaj készleteivel és a lelőhelyekkel, esetleg ki és mikor fog elsőként csődbe menni. Az energetikához kapcsolódó vállalatok az utóbbi években ugyanis rengeteg hitelt vettek fel, kötvényt bocsátottak ki, többnyire nem befektetésre minősített, úgynevezett junk bond formájában, és ezek a kötvények most jelentős kockázatot hordoznak. Valószínű azonban, hogy egy gyors olajárfolyam-emelkedés némi segítséget jelentene a befektetőknek és a vállalatoknak is.

De mi lehet az a komolyabb katalizátor, ami megmozgathatja az olaj árfolyamát, hogy az magasabb szintekre tudjon emelkedni?

Az iráni–szaúd-arábiai konfliktus talán egy ilyen tényező lehet. Alapvetően elmondható, hogy a Közel-Keleten, amely rengetek olaj és gáztartalékkal rendelkezik, elég paprikás a hangulat az utóbbi hónapokban. Nem is csoda, hiszen az olajból élő országok nagy része bőven 60 dolláros, sok esetben 80-100 dollár feletti olajárhoz igazította költségvetését. Mivel, ettől  a szinttől drasztikusan eltávolodott az olaj ára el kellett gondolkodniuk, hogy ki, milyen kiadásból vág vissza. Sok helyen a családoknak, egyéneknek juttatott költségtérítések, ösztönző rendszerek sínylették meg először a csökkenő kereslet és a rengeteg készlet miatti olajár esést.

Bár a közel-keleti események sok esetben vallási problémaként vannak feltüntetve, azonban van ennél fontosabb dolog is, ez pedig az, hogy kinek mennyi a jussa az olajbevételből. Az alábbi ábra ezt részletesen is bemutatja, hiszen a legtöbb olajlelőhely (feketével van jelölve), a zöld részeken találhatóak, ami síita területekre utal. Szaúd-Arábiában viszonylag kicsi a síiták területe a Perzsa-öböl partján, az ország keleti részén, azonban szinte az összes olajmező itt helyezkedik el. Ennek megfelelően az egyik legnagyobb kockázat az lehet, hogy a szaúdi síiták gondolnak egyet, és csatlakoznak az iráni síitákhoz, és mint látjuk a sötétebb zöld részből, Irán nagy része síita terület.  Talán elsőre furcsa lehet, hogy egy ország egy része fogja magát, és máshoz csatlakozik, de itt sokkal fontosabbak a vallási kasztok, mint az országhatárok.

shia-and-oil-lg.jpg

Forrás: Dr. Michael Izady, Columbia University

Egy ilyen terület elszakadása vagy fellázadása jelentősen gyengíthetné az uralkodó helyzetét is, hiszen akkor gyakorlatilag semmilyen bevétele nem állna rendelkezésére, így fegyelmet sem tudna tartani az országban. Persze lehet azt mondani, hogy nem az olaj birtoklásától és bevételeitől származik a fő probléma, de azt gondolom, hogy ha nem lenne a fekete arany az „egyenletben”, akkor ez az egész konfliktus nem kapna ekkora figyelmet. Az uralkodó család félelme pedig érhető is, hiszen 2011-ben Szaúd-Arábia fegyveres erőket küldött Bahreinbe, amikor a helyi síiták felkeltek a szunnita uralkodó ellen. Már akkor is attól félt az arab ország, hogy ha ez a felkelés sikeres lesz a szomszédos monarchiában, akkor könnyen létrejöhet egy hasonló helyzet Szaúd-Arábiában is, ami teljes káoszhoz vezethetne. Vagyis a fő motiváció ebben az esetben nem Bahrain, hanem a saját országuk megmentése volt.

Mindez arra enged következtetni, hogy a helyzet pattanásig feszült, továbbra is nagyon képlékeny a béke a Közel-Keleten, és ha ehhez világgazdasági visszaesés, esetleg csökkenő életszínvonal is társul, akkor könnyen komolyabb problémával szembesülhet a régió, ami véleményünk szerint az olaj árának emelkedését segítené elő.

oil_high_yield.png

Forrás: Bloomberg, saját szerkesztés, EQA

Címkék: gazdaság usa vallás oroszország fogyasztás infláció világgazdaság válság olaj befektetés részvény közel-kelet recesszió bahrain államadósság export világválság vagyon árupiac oligarcha nyersanyag gazdasági növekedés arab világ gazdagok árbevétel glencore volatilitás geopolitika siíta hitelezés szaúd-arábia tulajdonosi struktúra

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr148311356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása