danub.jpg20 évvel ezelőtt kezdő brókerként az első komolyabb megbízásom 35 000 darab Danubius részvény vétele volt a BÉT-en, ami - tekintve, hogy egy londoni megbízótól érkezett - akár a most a cég közkézhányadára ajánlatot tevő CP Holdingsnál is landolhatott. Azóta sok víz lefolyt a Danubiuson Dunán, viszont egy dolog változatlan maradt egészen az utóbbi napokig: az a kisbefektetői hit, hogy a privatizációt követően a cég iránt azonnal érdeklődést mutató Sir Bernard Schreier, majd később örökösei által irányított vállalatcsoport egyszer vételi ajánlatot tesz a szállodaláncra. Ezt egyébként már 2006. augusztus 8-án is megtette, de az akkori 5825 forintos ajánlati ár éppen 25 forinttal volt magasabb az előző napi tőzsdei záróárnál, így a társaság 2006. október 9-i tájékoztatása szerint:

 „… Az ajánlattevők a nyilvános vételi ajánlat nyomán 448 db, a Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Nyrt. alaptőkéjének 0,0054%-át képviselő, egyenként 1.000 Ft névértékű, A sorozatú, dematerializált, névre szóló törzsrészvény tulajdonosává válnak, melynek eredményeként a társaságban összesen 53,4%-os mértékű befolyással rendelkeznek…”

Ezután kezdődött a lassú építkezés időszaka, amelyből néhány időpontot kiragadva rajzolódik ki igazán az a pálya, ami a mostani tranzakcióhoz vezetett:

2007. február 22. 63,1%

2007. május 18. 75,14%

2009. május 07. 79,08%

2012. október 08. 80,33%

A mostani ajánlat sikerét a CP Holdings által vezetett befektetői csoport nem bízta a véletlenre. Az általuk részvényenként ajánlott 8000 forint ezúttal minden bizonnyal eléri a kisrészvényesek ingerküszöbét és a tranzakció után a csoport 100%-os tulajdonossá válik. A vételi ajánlat jól illeszkedik az Servier-Egis és a MOL-TVK közelmúltbéli, szintén kivezetéssel végződő tranzakcióinak sorába. A vitathatatlanul gáláns ajánlat (bárcsak a MOL lett volna ennyire nagyvonalú januárban)  ellenére nehéz szó nélkül elmenni a tény mellett, hogy egy újabb magyar tőzsdei ikon tűnik el a monitorról.

danub1.jpg

Címkék: pletyka stratégia elemzés menedzsment felvásárlás profit osztalék kereskedés kivásárlás szentiment BUX Danubius tulajdonosi struktúra

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr757563680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása