mikulás0.jpgSikert sikerre halmoznak az amerikai indexek. Az S&P 500 index és a Dow Jones is új történelmi csúcsra emelkedett, miközben a Nasdaq technológiai index az 1999-es évek végén látott dotkom-őrület szintjeit ostromolja.

 

 

 

A tőzsdei álmoskönyvekben foglaltak szerint a december elején érkező Mikulás-ralinak ezen kellene még egyet lendítenie. Mondanám, hogy kellemes lenne, de már egy ideje az erő sötét oldalát (short) támogatom elméleti szinten – „Luke, én vagyok az apád”. Halkan jegyzem meg, hogy az árazások elviselnék a bika-piac folytatását, valamint a félelmet jelző VIX index (félelem-index) sem az összeomlásról tanúskodik.  

A historikus statisztikák szerint december számít a legerősebb hónapnak a tőzsdéken. Ennek elsődleges oka, hogy a nagy alapok és hedge fundok év vége felé elkezdik zárni a pozícióikat. A „windowdressing” névre keresztelt folyamat során a nagyobb veszteséges ügyleteket leépítik, a jól teljesítőkből pedig még vásárolnak, hogy minél tetszetősebb legyen az éves kimutatás. 

S&P 500 index decemberi és évesített hozama 2003 óta

 mikulás1.jpg     Forrás: saját szerkesztés, Bloomberg

 A fenti ábra tanúsága szerint a decemberi hozam hozzájárulása a teljes éves hozamhoz az esetek döntő többségében jelentősnek mondható*.

A Black Friday (november utolsó hétvégéje) felelőssége ebben a játszmában megkérdőjelezhetetlen. A kiskereskedelmi láncok (Wal-Mart, Target, Costco, Macy’s) ekkor kezdik az akcióhullámokat, és hosszított nyitva tartást vállalnak. Az idei üzletmenetet a mobilalkalmazások is felturbózhatnák, de a piaci felmérések kalkulációiban csupán 2,3%-os bűvöléssel számolnak a hétvégi vásárlások esetében, ami 5 éves mélypontnak felelne meg.   Ha ez valóban beigazolódik, akkor a technológiai- és fogyasztásijavak-szektor részvényeit megmasszírozhatják.   

Ha már a szektorokat kezdtem el kivesézni, akkor kicsit kanyarodjunk vissza az indexek teljesítményére. A harmadik negyedéves jelentési szezon eredményeit összefoglaló táblázat a második negyedévihez képest lényegi javulást mutatott EPS tekintetében.

 mikulás2.jpgmikulás3.jpgForrás: saját szerkesztés, Bloomberg

A negyedik negyedévre vonatkozóan már nehezebb lesz kozmetikázni a végső sorokon. Elsősorban azért, mert a piac a javuló makro adatok fényében már a bevételszámokat is nézi, és ennek elmaradása esetén bizony keményen büntet. Másodsorban a költségcsökkentések és átstrukturálások esetleges folytatása nagy gondokat sejtetne a cég működésében.   

 A legnagyobb kockázati faktor azonban a „Fed tapír” lesz. A decemberi ülésen akár vissza is vághatnának a havi 85 milliárd dolláros keretösszegből, azonban a munkanélküliségi és inflációs mutatók még nem ott tartanak, ahol azokat a testület szeretné látni. Persze voltak olyan nyilatkozatok, amelyek ettől eltekintenének, de a galamblelkűek (dovish) még többségben vannak a tanácsban. 

A „most vagy soha”-elvet legközelebb januárban, majd márciusban az új elnök beiktatása után lehetne gyakorolni – februárban nem lesz ülés. Az előbbi biztosan nem csalna mosolyt Janet Yellen arcára, ráadásul az adósságplafon megemelésének időpontja február 7-ére esik. Véleményem szerint túl nagy falat lenne a piacnak egyszerre két sokkot elszenvednie.    

Mindent egybevetve nem látom azt, hogy az év eleji 30%-os emelkedés után még a Mikulás hoz a zsákjában sok finomságot, de a mostani piacon bármi elképzelhető. 

*más indexek esetében és más időtávon ez az állítás nem biztos, hogy helytálló. 

Címkék: elemzés tőzsde S&p500

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr205671405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása