17-Magyar_Allampapir_logo.jpgA cím egy általam kevésbé kedvelt Fiesta-számból ered, azonban ezen bejegyzés keretében inkább a hozamokat és a környezet nyújtotta alternatívákat szeretném vizsgálni. Egyre fájóbb minden befektető számára, hogy a bankok soha nem látott, alacsony betéti kamatot ígérnek (és várhatóan ez még egy ideig nem is fog jelentősen változni), azonban a helyzet nem reménytelen. Államkötvényben, inflációkövető állampapírban (1. rész), vagy éppen vállalati kötvényben (2. rész) van jelenleg fantázia?

Egy korábbi bejegyzésben kollégám már írt arról, hogy a jegybanki alapkamat, a hitelkamatok és a kötvényhozamok mostanában köszönő viszonyban sincsenek egymással. Azonban adódik a kérdés, hogy milyen lehetőségek közül választhat a befektető a jelenlegi nem túl magas hozamokkal kecsegtető helyzetben, ha az egyik legfontosabb szempont a kockázatos eszközök kerülése.

Ahhoz, hogy a rövid lejáratú állampapírnál magasabb hozamot lehessen elérni, kicsit nagyobb körültekintéssel kell vizsgálnunk a piaci lehetőségeket. Véleményem szerint a stagnáló gazdaság valamint a folyamatos rezsicsökkentések miatt az inflációkövető kötvény jelenleg nem a legmegfelelőbb befektetési forma, de a következő években könnyedén azzá válhat, hiszen a jelenlegi rekord alacsony infláció sem tartható örökké.

A hosszabb futamidejű állampapírok viszont már sokkal izgalmasabbak. Érdemes csak azt kiszámolnunk, hogy egy 2028-ban lejáró állampapír esetében 1%-os hozamcsökkenés több mint 10%-os nyereséget jelent a tőkére vetítve (a felhalmozott kamatot figyelmen kívül hagyva). Éppen ezért negatív hangulat és esetleges piaci turbulenciák esetén kecsegtető beszállási pontok adódhatnak a hosszabb lejáratú állampapírokban, melyek vételével és eladásával akár rövidtávon is szép hozamot lehet realizálni.

                       máll2.jpg

Mint azt a fenti grafikon is mutatja, az elmúlt 3 évben is több alkalom adódott hozamcsökkenésből származó extra (kuponon felüli) profit elérésére a 2028/A állampapír esetén. A grafikonon bemutatott lehetőséget a számok nyelvére lefordítva a következőt láthatjuk.

máll3.jpg

A vásárlás és az eladás között eltelt 74 napban a hozam több mint 1%-kal csökkent, ennek hatására a 10 millió forint névértékért vásárolt papíron több mint 12% nyereség keletkezett, melyen felül további 1,38% felhalmozott kamat realizálására is lehetőség nyílt.

Ezek az árfolyam-ingadozások természetesen a 3, 5 vagy akár 10 éves papírokra is jellemzőek, így bátran használható ki ezen eszközök hozamváltozása is.

A jelenlegi helyzet tanulsága, hogy minden piaci környezetben lehet olyan befektetéseket találni, amelyek a piaci átlagnál jobb hozammal kecsegtetnek, mégsem elrugaszkodottak a valóságtól. Mindezek ellenére azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a hozam és a kockázat mindig párban járnak, az árfolyamgörbéből látszik, hogy a hozamemelkedés negatív hatással van a kötvény árfolyamára. A bejegyzés következő részében azokat a vállalati kötvényeket mutatom be, melyek szintén rendelkeznek az előbb említett potenciállal.

Címkék: befektetés hozam kötvény

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr835562995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása