news.jpgBizonyára sokan elgondolkodtunk már azon, milyen jó lenne előre tudni a lottószámokat, egy-egy  focimeccs végeredményét, a tőzsdei záróárakat, vagy hogy milyen pletykák látnak napvilágot holnap. A tőzsdei gurukat hallgatva mindig felvetődik a kérdés, hogy technikai vagy éppen fundamentális elemzéssel lehet-e eredményesebben kereskedni. Vagy lehet, hogy ezek kevésbé fontosak, és csak a híreket, pletykákat kell figyelnünk?

Egy részvény vásárlásakor vagy eladásakor nagyon sok szempontot mérlegelnek a befektetők. Ismernünk kell a cég múltbeli számait, jelenét, képet kell alkotnunk várható profitabilitásáról, figyelnünk kell részvényei árfolyammozgását. Van azonban egy faktor, amivel nem számolhatunk előre: ez pedig a PLETYKA. A piacnak ugyanis nagyon komoly pszichológiája van, és a „csordaszellem” is elég gyakran és gyorsan érvényesül.

Az elmúlt időszakban is több alkalommal okozott rendkívüli árfolyammozgást egy-egy hír, pletyka megjelenése, mind a hazai, mind a nemzetközi piacon. Ezen híresztelések egy része igaznak bizonyult, más része azonban rövid időn belül a feledés homályába merült. Mégis számos befektető keresett vagy éppen veszített miattuk, ezért jelentőségük nem elhanyagolható. Stopok aktiválódhatnak rövid időn belül, vagy elérheti az árfolyam a hőn áhított take profit szintet is ezen események hatására. Két konkrét példát szeretnék bemutatni az elmúlt hetekből, amikor a piac a „momentum tradereknek” kedvezett.

1.       2013. július 19: Csányi Sándor bejelentette előző napi OTP részvény eladásait – 3 óra alatt 10%-ot esett az árfolyam.                      

 news2.jpg


 
2013. szeptember 3: az oroszok két rakétát lőttek ki, vagy csak észleltek vagy, hogy is volt… Szerencsére a hír végül pletykának bizonyult, mégis, rövid távú hatása 1,5%-os esést okozott Európa egyik legnagyobb piacán, a német börzén…

news3.jpg

 

Ezekből a grafikonokból is látszik, hogy mekkora szerepe van az időzítésnek és bizonyos híreknek, hiszen akár néhány perc/óra leforgása alatt is nagyobb profitot érhetünk el velük, mint több hónapja dédelgetett pozíciónkon. Természetesen ezeket a pillanatokat nagyon nehéz elkapni, és gyakran az okokat is csak később tudjuk, értjük meg, azonban olyan lehetőséget biztosítanak, melyre akár újabb hónapokat is várnunk kell.

Véleményem szerint nem elsődlegesen ezeket a lehetőségeket kell keresnünk, mégis figyelmet kell rájuk fordítanunk, hiszen egy jó pillanatban elkapott kötés, felvállalt kockázat nagyban hozzásegíthet minket egy szép éves hozam eléréséhez, és nincs is jobb annál, mintha egy ilyen üzletből eredő extra profit teheti szebbé néhány hónap múlva a karácsonyunkat. Azonban vigyáznunk kell, hiszen az ördög sosem alszik. A könnyen jött pénz könnyen el is mehet, így az ilyen hírekre történő kereskedés egyik fontos eleme a gyors realizálás is, hiszen csak az a profit, ami már a zsebünkben van.

Ezek a pozíciók azért is izgalmasak, mert sosem tudhatjuk, mikor érkezik olyan hír, ami jelentősen befolyásolja a piacokat. Lesz amerikai ellencsapás vagy nem? A piac által beárazott veszteségnél többet vagy kevesebbet kapnak a bankok? Érdekes kérdések, és aki figyel, akár pillanatok alatt több éves állampapír-hozamot kaparinthat meg. Higgyék el, megéri…

Címkék: pletyka elemzés otp

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr385506974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása