iw6.jpgJól emlékszem még, hogy milyen menő volt az általános iskolában az a srác, akinek elsőként volt számológépes órája. Hasonló őrület volt a világítással megspékelt, 20 csengőhangon ébreszteni képes kvarcóra.

 

A tanárok legnagyobb örömére bármikor képes volt megszólalni, akár a tanóra közepén is. Visszagondolva persze ezek már megnevettetik az embert, de 8-9 évesen büszkén viseltem ezeket az órákat, vékony kis csuklómon. Azóta felnőttem, de az órák iránti vonzalom megmaradt.

Szeretem a klasszikus, letisztult formákat. Számomra az óra több mint egy szerkezet, amely az idő múlását jelzi. Ezt a hozzáállást valószínűleg a papámtól örököltem, aki nagyon szerette nézegetni, tisztogatni az óráit, amelyeket nagy becsben is tartott. Kicsi korom óta azt hallottam tőle, hogy az ember az órát a fiának, az unokájának veszi. Ezt a mentalitást őrzöm én is.

 iw2.jpg                      

Ennek fényében kissé kétkedve fogadtam a hírt, hogy már nemcsak az Apple háza táján, hanem a Samsungnál is azt rebesgetik, hogy az okostelefon után hamarosan érkezik az okosóra. Az egyes beszállítók szerint már szeptember első hetére várható újdonság   első körben az okostelefon kiegészítőjeként funkcionálna. Az biztos, hogy öldöklő a harc ebben az innovatív technikai szektorban – kellenek az újabb és újabb termékek. Már a TV és a fényképezőgép is „okos”, az autóknál is terjed a gyors internet kapcsolat és az ebből eredő szolgáltatások. Látszik, hogy a befektetők is az innovációt értékelik az ilyen cégek esetén, és amint úgy látják, hogy egy vállalat nem képes erre, azonnal elpártolnak tőle. Ezt láthattuk az Apple árfolyamában is, amikor 700 dollárról 390 dollárig csúszott vissza. Most újra az 500 dolláros szinttel küzd, mely átugrásához nagyban hozzájárulna egy új, szenzációs találmány.

Egy harapásnyi alma

Ha hinni lehet a piaci pletykáknak, akkor szeptember 10-én mutatják be az iPhone 5S készüléket, ami erősebb kamerát és processzort is kapott. Az újdonság varázsát az ujjlenyomat-leolvasó jelentheti. Ezt a teóriát az a tény is megerősíti, hogy 2012-ben az Apple egy ilyen, technológiák fejlesztésével foglalkozó céget vásárolt fel, majd elkezdett ujjlenyomat-azonosítással kapcsolatos szabadalmakat levédetni. Én személy szerint továbbra is valami nagyobb bejelentésre várnék: mint például a karóra, ami kimozdíthatná az Apple-t a jelenlegi helyzetéből. Amúgy az Apple harmadik negyedéves gyorsjelentése minden tekintetben felülmúlta a várakozásokat. A nettó profit 7,47 dollár/részvény lett, míg a bevételek 35,3 milliárd dollárra növekedtek. A prognózisokban ezzel szemben 7,32 dollár és 35 milliárd állt. A telefonértékesítések pedig 31 millió darab fölé kúsztak, ami 15%-kal haladta meg a medián becslést. Az árrések az egy évvel korábbi 43%-ról 37%-ra estek, az olcsóbb termékeknek – mint például az Ipad mini – köszönhetően. A cég mindent megtesz a piaci részesedésének növeléséért, így az iPhone 5S mellett egy új, olcsóbb készüléket állíthat csatasorba; ahogy azt korábban az Ipad minivel is tette. Továbbra is kérdéses, hogy az olcsóbb termék mennyire fogja kannibalizálni a csúcsmobilját, és ezzel mennyire szűkíti tovább a cég árrését, mivel pár évvel ezelőtt éppen a prémium szegmensben tapasztalható magas árrés miatt tartották vonzónak a részvényt. 

Az Apple részvény árfolyama 2012.12.13 - 2013.08.27 között

iw5.jpg

Láttam ezekről az okosórákról néhány képet, s őszintén szólva, szerintem kicsit bazáriak lettek. Persze biztos ezeknek is meglesz  a vásárlóközönsége. A fiatalabb korosztály szeretni fogja őket, ha kellően menők lesznek; de azt nehezen tudom elképzelni, hogy egy elegánsabb viselethez ezek egyikét vegye fel valaki. Arra maradnak a klasszikusok.

iw4.jpg

És még egy gondolat: a 90-es évek elején a SWATCH színes, vicces, olcsó óráin is csak nevettek. Mára a cég világszerte ismert lett és meghatározó szereplője az óragyártásnak.            

Címkék: apple samsung iwatch

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr585480196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása