arany2.jpgA július 18-i HVG-ben olvastam egy tanulmányt, miszerint a fejlett országokban (pl. Németországban) egy diverzifikált portfólió része az arany; átlagosan 5-6%-ban. Idehaza mindez 1,5% körül alakul. Persze nem az értékpapírosított verzióról beszélek, mert az azzal való kereskedést jóindulattal is csak egy árfolyamváltozásra fogadó spekulációként tudom értelmezni. (Persze tisztelet a kivételnek, mert vannak olyan ETF-ek is, amelyekbe ténylegesen, fizikai aranyat vásárolnak.)

Az értékpapírosított arany azonban sem annak a magasztos eszmének nem igazán felel meg, miszerint háborúban majd felértékelődik a szerepe, ha tehenet szeretnél belőle venni, sem a hiperinflációs félelmek ellen nem ezt írja fel a doktor. A certifikátok és ETF-ek mellett leginkább az szól, hogy kisebb a spread ezekben a termékekben, mint a fizikai aranyban.                       

Az elmúlt fél év nem igazán kedvezett azon befektetőknek, akik 1600 dollár körül tették megtakarításaikat a csillogó nemesfémbe.  De akkor mikor kellett volna aranyat venni? Ha megnézem az elmúlt 5 év grafikonját, akkor elég jó találati aránnyal meg tudom mondani. Az alján vettem volna, a tetején pedig eladtam volna, és persze mindig dupla mennyiséggel fordultam volna. Ha a jövőt nézzük, akkor ennél kicsit árnyaltabb a kép. Már csak azért is, mert, ahogy láthattuk az elmúlt években is, bizony szép számmal voltak hullámhegyek és hullámvölgyek az arany árfolyamában.arany1.jpg

Akkor ezek szerint a fejlett országokban szeretnek bukni a befektetők? Vagy van varázsgömbjük és tudják, hogy mikor kell venni, és mikor kell eladni? A válasz ennél sokkal triviálisabb. Portfólióban gondolkoznak. A megtakarításaikkal hosszú távon terveznek, apránként folyamatosan növelik azt. Tehát nem azt nézik, hogy mikor a legjobb az árfolyam. Rendszeresen megveszik az aranyat, az állampapírt, a részvény- vagy a befektetési alapot, és ebből kapnak egy átlagos bekerülési értéket.

Azt pedig már csak halkan jegyzem meg, hogy 0% körüli kamatszint mellett nem meglepő, hogy nyitottak az alternatív befektetésekre.      

Címkék: arany profit portfolió etf

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr365437190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása