Túlhúzva

Horváth_Ákos

2013.07.30. 10:57

1004_new-york-stock-exchange3.jpgAz amerikai indexek csúcsdöntése igen komoly fegyverténynek minősül ebben a piaci környezetben, ahol tulajdonképpen a céges eredmények növekedéséről csak nagy vonalakban beszélhetünk. A Fed pénzpumpájának pozitív hatása itt is érvényesült, nem csak a kötvénypiacon, ezért is kérdéses, hogy a madarak által csiripelt szeptemberi likviditáscsökkentés – a jelenleg futó, 85 milliárd dolláros csomag 20 milliárddal csökkenhet – milyen mélyen érinti majd az amerikai részvénypiacokat. Az első negyedéves számok kifejezetten jól sikerültek, hiszen az EPS (egy részvényre jutó eredmény) tekintetében a cégek közel 70%-a meghaladta a konszenzust.

Ne felejtsük el azonban, hogy a végső sort jóval könnyebb számvitelileg befolyásolni különböző könyveléstechnikai trükkökkel, mint a bevételt.

HÁ0730a_1.jpg

Itt már messze nem is volt akkora okunk az örömre. Egyedül a Nasdaq szerepelt jól a technológiai cégek jó eredményeinek köszönhetően.

HÁ0730b_1.jpg

A második negyedéves jelentések láttán a fenti analógia azonban nem állja meg a helyét, mivel a Facebookon kívül a többi technológiai nagyágyú egyelőre leszerepelt. A héten leginkább a fogyasztói szegmensben tevékenykedő vállalatok adnak számot teljesítményükről, ami jobban tükrözi a gazdaság állapotát.     

A befektetői optimizmusra mindenesetre nem lehet panasz. A profi befektetők piaci hangulatát tükröző NAAIM index nevű indikátor 87,5 pontra emelkedett múlt héten, miközben három héttel korábban még csak 47,08 ponton állt, ami túlzott optimizmusra utal.

Ennyire felhevült hangulatban az esetek döntő többségében komolyabb korrekciós hullám szokott jönni. Ha a soros gyorsjelentések sem úgy sikerülnek, mint kellene, akkor nem lennék meglepve, ha az S&P 500 index 1 600 dollár környékéig, vagy az alá esne. Nem árt azonban az óvatosság, hiszen szerdán a Fed jegybanki kamatdöntő ülés, vagy egy leheletnyivel jobb második negyedéves GDP-adat még keresztülhúzhatja a számításaimat, de valahogy a hatodik érzékem azt súgja, hogy ez nem most fog bekövetkezni.

Címkék: usa elemzés tőzsde S&p500

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr725433648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

farcsika67 2013.08.01. 09:42:25

teljesen meg van zavarodva a piac. ha a gdp jobb a dollárnak kéne erősödnie. és ekkor a rv-ek lejtmenetbe kapcsolnak. de mára elszakadtunk az ilyen összefüggésektől.nincsenek ok-okozati összefüggések.
süti beállítások módosítása