tornado.jpgAhogy a globális felmelegedés – vagy ki tudja mi?- az őszt nyárrá, a tavaszt téllé, vagy – akár az utolsó pár nap hazai időjárását látva – a nyárelőt izzó egyenlítői forrósággá változatta, úgy bolondították meg az előző pár hét eseményei a pénz és tőkepiac szereplőit.  A „ sell in may and go away” közhelyet vajon érdemes idén „ sell in june and go away”-re változtatni? Az biztos, hogy a 2009. február óta tartó, félelemmel és reszketéssel a hátterében működő, mind a kötvény, mind pedig a részvénypiacokra jellemző ultra optimista hangulat – és ez nem ellentmondás! – Ben Bernanke beszédét követően megtörni látszik.

Az eddigi piaci reakciók azonban nem irreálisak. Ha megnézzük az amerikai 10 éves hozamokat, azt láthatjuk, hogy 2012 júliusában érték el mélypontjukat, 1,3%(!) környékén, ezt követően, emelkedő pályán, ez év májusára  lokális csúcsra értek (2%), majd rövidebb erőteljes hozamcsökkenés következett, mígnem a QE (quantitative easing, mennyiségi lazítás) kivezetésének híre egészen 2,5%-ra emelte a hozamokat. Ki gondolná azt, hogy ha még egy mérsékelt inflációs szintet várunk az USA-ban, ami mondjuk 2%-3% környéki –az előző 20 évet vizsgálva ez az érték inkább 2,5% és 3,5% között szóródott –, megéri befektetni a pénzünket 10 évre, 1,5%-os hozamnál? Reálértéken ez egyértelmű veszteség, és még nem is beszélünk arról a kockázatról, amely az adóssághalom-elinflálás útján történő eltakarításának lehetőségéből adódó inflációnövekedésből ered. Úgyhogy szerintem ebből a szempontból csak egy jelentős túllövés ésszerű korrekcióját láthattuk az amerikai kötvénypiacon.

Az amerikai és a magyar 10 éves államkötények hozamai (2000.07.04-2013.07.02)

us vs magyar.gif

Míg az előző pár év alapvetően a likviditás-vezérelt árfolyam-emelkedésről szólt a részvénypiacokon, amely szerencsére együtt járt az S&P 500 vállalatainak jelentős profitemelkedésével – ebből adódóan nem beszélhetünk lufifújásról –, addig az előttünk álló időszak újra a fundamentális megközelítést fogja előtérbe helyezni. Ebből a szempontból nézve egyik szemünk sír, a másik nevet, mivel az egyedi kiválasztás, az elemzés szerepe növekedni fog, így a hozzáértés felértékelődik, azonban ez együtt fog járni egy rázós pályával, lényegesen nehezebben értelmezhető trendekkel.

Ne feledjük azonban az alapvető mondanivalót: a QE kivezetése egyben a gazdasági válság jelentős enyhülését jelenti, legalábbis a hivatalos indoklás szerint.

Címkék: infláció fed hozam kötvény Bernanke

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr295387806
süti beállítások módosítása