Aranyeső

Horváth_Ákos

2013.04.15. 21:51

GOLD-FIXING/„…nyílnak a völgyben a kerti virágok” – talán már az aranyeső is. Elsőre teljes képzavar sejlik fel, mivel az arany árfolyamának esése nem várt szeptember végéig.

Petőfi Sándor verse többek között az elmúlást fejezi ki. Esetünkben is elmúlni látszik az arany hihetetlen szárnyalása . A tavaly októberi, 1800 dolláros csúcstól immáron igencsak messze kerültünk.

A pénteki, 5,5%-os esés, mely 1 480 dollárig lökte a nemesfém árfolyamát, még a legtapasztaltabb kereskedőknek is meglepetést okozott. Személy szerint én is csak külső szemlélője voltam az esetnek, pedig már egy hete nézegettem, hogy mikor töri le az 1 530-1 550 dolláros támaszszintet a kurzus.

Mi válthatta ki ezt az irdatlan nagy esést? Véleményem szerint több tényező együttese áll a háttérben:

  1. Az amerikai jegybank eszközvásárlási programjai mindezidáig támogatták a nemesfém emelkedését. A legutóbbi (QE3), 85 milliárdos csomag folytatása azonban kérdésessé vált a javuló makrogazdasági adatok láttán. A márciusi Fed jegyzőkönyvből kiderült, hogy a jegybankárok többsége már nyár végén, de legkésőbb ősszel visszavenne a pénznyomda sebességéből, ami negatívan hat az arany árfolyamára. Gondoljunk csak arra, ha nincs extra likviditás, akkor mi lesz az inflációs nyomással.
  2. A rendszerszintű kockázatok kiárazódása lehet a másik faktor. A görög, az olasz, a spanyol vagy a legutóbbi ciprusi sztori lecsengésével csökkent a pesszimizmus a piacokon. Félelem hiányában a menekülő eszközök szerepe csökken. Zárójel nyit. Ezen megállapításnak ellentmond a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index áprilisi értéke. A kilenc havi mélypontnak számító 72,3 pont ugyanis jócskán elmaradt a 78 pontos konszenzustól. Zárójel bezárva.
  3. A részvénypiacok új historikus csúcsai is problémát jelentenek, hiszen amíg tart a részvénypiaci rali és a vállalatok osztalékot is fizetnek, addig általában vonzóbb befektetésnek számítanak, mint az arany.
  4. Az utóbbi hónapokban több jegybank is átalakította a tartalékainak szerkezetét (Oroszország, Dél-Korea), sőt egyesek a devizapozíciók leépítésébe kezdtek és helyette aranyat vettek. A World Gold Council adatai szerint tavaly 17%-kal, 534,6 tonnára növelték készleteiket a világ jegybankjai. Ez a tendencia most megállhat, a kurzus esését látva.
  5. A formálódó ciprusi példát többen követhetik: a 14 tonnás tartalékból 10 tonnát áldozna be a szigetország, ami 400 millió eurónak felel meg. A különböző válságkezelések során vagy éppen a költségvetési egyensúly helyreállítása érdekében egyes jegybankok csökkenthetik aranykészleteiket
  6. India, a világ legnagyobb aranyimportőre januárban 4%-ról 6%-ra emelte a nemesfémre kivetett behozatali vámot, ami némileg visszafogta a keresleti oldalt.
  7. Az április 15-én megjelent, első negyedévre vonatkozó kínai GDP 7,7%-os értéke láttán sem járunk örömünnepet, mivel az elmaradt a 8%-os várakozástól. Mivel Kínát még mindig sokan képzelik a világ megmentőjének, nem véletlen, hogy az itteni lassulás érzékenyen érinti a feszített nyersanyagpiacokat.

 

Mindezek fényében nem meglepő, hogy a tőzsdén kereskedett alapokból (arany ETF-ek) nagy mennyiségű készlet és tőke áramlott ki február vége óta.     

arany1

Technikailag a következő fontos szintek 1 320 és 1 250 dollárnál találhatóak.

arany2

Címkék: fed arany aranystandard etf monetárispolitika qe

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr955228642
süti beállítások módosítása