kaszino

Egy régi barátom – aki jelenleg egy biztosítótársaság magas rangú vezetője – már évekkel korábban azt gondolta, hogy a tőzsde a legextrémebb sporttevékenység. A biztosítási matematika gurui például sokáig ódzkodtak a snowboard és egyéb különleges aktivitások biztosításától, a piaci kereslet mégis megszülte a kompromisszumos megoldásokat. A tőzsdén sajnos még nem lehet ilyet kötni; de az elmúlt évek tapasztalata azt sugallja, hogy nagyon is életképes lenne egy ilyen konstrukció.

 

Ez annak kapcsán jutott eszembe, hogy nemrég egy pesti kaszinóban jártam egy befektetői esten. Hamar túlestünk az előadásokon és a kötelező pacsikon, ezt követően a vendégek többsége vérszemet kapott, hogy végre játékpénzzel reszkírozhattak egy igazi kaszinóban. Nyilvánvalóan felszínre kerültek a legtitkosabb vágyak, amiket a tőzsdei kereskedés során nem élhettek ki. A rulett mellett állva érdekes jelenségre lettem figyelmes: nyolc egymást követő körben végig fekete számokat pörgetett ki a krupié.

Ezt követően nyájba verődtek a résztvevők, és egymást taposva próbálták zsetonjaikat elhelyezni az asztal fekete rubrikájában. A „Rien ne vas plus!” elhangzása után megfagyott a levegő a teremben. Éppen csak a golyó pattogása törte meg a csendet, miközben mindenki lélegzetvisszafojtva kémlelte az eseményeket: „17, fekete” – jelentette be a krupié az eredményt, majd a vendégek nagy része legörbült szájjal távozott a keréktől.

A történet azért érdekes, mert kellemes analógiára lelhetünk a mindennapi kereskedésben. Számtalanszor akad rá példa, hogy egy termék árfolyama napok óta zuhanórepülésben van. Idővel megjelennek a vevők, akik arra számítanak, hogy így is, úgy is visszapattan az árfolyam. Minél több idő telik el, és minél nagyobb a mínusz, annál több ember figyelmét kelti fel a történet. Aki viszont túl korán száll be a buliba, az már könnyen lehet, hogy 30-40%-os veszteséget halmoz fel a warm-up során. Ezt pedig csak nagyon nehezen lehet ledolgozni, általában kell 1-2 hét, hogy az ember ismét tiszta fejjel tudjon gondolkodni. Vagyis, ha extrém sportok iránt érdeklődünk, akkor ezen vágyunkat ne a tőzsdén elégítsük ki. Maradjunk a jól bevált base jump-nál vagy éppen egy hókajakozásnál.

stock

 

Címkék: tőzsde biztosítás szerencsejáték kaszinó

A bejegyzés trackback címe:

https://privatebanking.blog.hu/api/trackback/id/tr355213643
süti beállítások módosítása